Hírek Történelem

Amiben a Nyugat nagyot téved…

Sajnos téved, és ennek komoly ára van. Tudjuk, nehéz felfogni a nyugati világból a keleti gondolkodás mozgatórugóit, de már régen el kellene felejteni azt a megközelítést, amit mindig is alkalmazott a Nyugat; saját eszmerendszerével magyaráz meg más, teljesen eltérő kultúrákat… A portfolio.hu írásában Jason Furman harvardi közgazdász, Obama elnök korábbi tanácsadója mondataira, mely így szól: „Az orosz gazdaság teljességgel világgazdasági szempontból teljességgel jelentéktelen, kivéve az olaját és a földgázt. Alapvetően egy nagy benzinkút.”

Borítóképen: Tévedés (forrás: Kendell Geers > T:error (2003) sans T via commons.wikimedia.org, szerző: Florent Darrault, licenc: CC BY-SA 2.0)

Igen, Oroszország gazdasága nagyrészt az energiahordozók exportjára épül, míg a magasan feldolgozott termékek aránya igen kicsi, ez pedig egyenesen vezet ahhoz a helyzethez, hogy a világ legnagyobb területű országának gazdasága méretét tekintve csak tizenkettedik a globális rangsorban. Van azonban pár tényező, ami miatt Oroszországot nem szabad csupán benzinkútként kezelni (lekezelni)!

Azt hagyjuk, hogy atomhatalom, mert a nukleáris arzenál csakis arra jó, hogy soha nem használják! De ha már a témánál vagyunk; Oroszország az Egyesült Államokkal 1993-ban aláírt egyezmény alapján 1995 és 2013 között 14.000 tonna (!!!) alacsony dúsítottságú uránt szállított az Egyesült Államoknak, melyet atomerőművekben áramtermelésre használtak fel. A fűtőelemekhez való anyagot 500 tonna fegyvertisztaságú uránból állították elő – melyeket Oroszország leszerelt a szállítások ideje alatt!

Ennek két folyománya van; az Egyesült Államok olcsó energiaforráshoz jutott, egyes időszakokban a teljes áramtermelése az orosz atomfegyverekből hígított urániummal történt! Oroszország tehát egyrészt komoly leszerelést hajtott végre, másrészt közvetve tolta az Egyesült Államok gazdaságának szekerét… Talán így már érthető, hogy a Kreml átverve érzi magát, amikor azt mondja, hogy a NATO egyre csak terjeszkedik, miközben Oroszország hátrál, de már nincs hova!

És ezzel ki is nyitottunk egy másik témát, nevezetesen az olaj és a gáz kérdéskörét. Oroszország olcsó energiaforrással látta el már hosszú ideje Európát, ami – belekényelmesedve a helyzetbe… – nem épített ki alternatív csatornákat, csak beszélt róla… De itt is igaz, hogy Európa gazdaságát az olcsó energiahordozók szintén támogatták!

Annak tehát, hogy az orosz gazdaság relatíve kicsi, az oka éppen az, hogy az energiahordozókra épülő nyugati ipar magas feldolgozottsági szintű termékeivel jól keresett, a folyamat végén tehát a Nyugat aratta le a gazdasági hasznot!

Lehet, hogy ez is böki a csőrét a Kreml urainak, nem? Félreértés ne essen, Oroszországnak nem kötelessége ellátni energiahordozókkal a világ fejlettebb részét (hacsak nem szerződéses kötelme van), ahogy igaz ez az olajra, na meg a szénre is. Ahogy a Nyugatnak sem kötelessége azt megvásárolni (hacsak szerződéses kötelme nincs).

És akkor most térjünk rá a búzára, ami a szankciók hatására Oroszország élelmiszer ipari kivitelén belül sikertörténet lett! Moszkvában a szankciókra azzal igyekeztek válaszolni, hogy az alapvető termékekből önellátókká váljanak. Ez a búzaesetében olyan jól sikerült, hogy mára a világ legnagyobb búza-exportőrei lettek!

Most akkor rakjuk össze a képet! Oroszország alkalmazkodóképessége sokkal magasabb szinten áll, mint a Nyugati országoké. Nem csak a jóval kisebb államadósság, a jóval nagyobb tartalékok, hanem annak okán is, hogy a lakosság életszínvonala jóval alacsonyabb. Igen, bármilyen furcsa, de ez előnyt jelent! Előny, mert ha a gazdaságban problémák keletkeznek, akkor az lemondással jár. Amiről adott esetben Nyugaton e kell mondani, az Oroszországban sok esetben nincs is… Arról meg nem nehéz lemondani!

Összegezve tehát; Ha valaki benzinkútként kezeli Oroszországot, olyan pofonokat fog kapni, mint amit most éppen Oroszország osztogat Ukrajnában. Ez nem jó, ugyanakkor az ellenfelet lebecsülni, az óriási hiba!

És ezt a hibát folytatólagosan elköveti a Nyugat, mintha soha nem tanulna semmiből…

Ajánlott Cikkek