Foci Magyarság Nagyjaink Sport Sport Történelem Történelem Videók

Amikor a Fradival próbálták legitimálni a szlovák klubot

Pontosan tudjuk, hogy magyar szempontból a Slovan az a klub, illetve szurkolóik az a társaság, ami mind a mai napig ellenségesen lép fel a magyarok ellen. Ennek persze mindenféle történelmi okai vannak, és sok-sok sérelemről, zaklatásról, egyéb igen vitatott esetről írhatnánk, de mi most mégsem ezt tesszük, hanem – egy újsághír felidézésével – megmutatjuk, hogyan is igyekezett az akkori klub – és feltehetően a politikai vezetés – legitimálni az akkor már kimagasló Fradival az akkoriban 1. ČsŠK Bratislava nevű klubot, amit ma Slovan-ként ismerünk.

Borítóképen: Egy cikk 1921-ből

Mielőtt még bárki is elragadtatná magát, ki kell emelnünk, hogy a történetet, mint sporttörténeti érdekességet adjuk közre (újra, hiszen a hír 1921-ből származik!), a politikai vonatkozásokkal nem kívánunk foglalkozni. Nézzük tehát, miről írt a Sporthirlap 1921 július 25.-i száma:

„Meglepetésszerűen hatott Budapesten az a hír, hogy az FTC vasárnap Pozsonyban a PMTK-án (Pozsonyi Munkás Testgyakorlók Köre, alapítva: 1911 – a szerk.) kívül az ottani cseh csapattal, a Bratislavával is mérkőzött. Az FTC csapata a pozsonyi mérkőzések után a Tátrába utazott, onnan Kassára megy s csak jövőhéten tér vissza s igy bár mindenki előtt kétségtelen volt, hogy az FTC csak kényszerhelyzetében cselekedhetett úgy, amint tette, hiteles információt csak jövő héten nyerhettünk volna, ha Tóth István, az FTC kiváló reprezentatív csatára a pozsonyi mérkőzések után nem jött volna Budapestre. Tóth a pozsonyi mérkőzésekről s a cseh csapattal való játékról a következőképpen informálta a Sporthírlapot:

– Szombaton délután érkeztünk Pozsonyba, ahol a PMTK vezetői azzal a meglepetésszerű közléssel fogadtak bennünket, hogy a délutáni mérkőzés tcsak abban az esetben engedélyezik a hatóságok, ha másnap a Bratislavával (1. ČsŠK Bratislava, ma Slovan Bratislava, alapítva: 1919 – a szerk) is játszunk. E közlés súlyos dilemma elé állított bennünket, mert ha e feltételt nem fogadtuk volna el, mindjárt vissza is fordulhattunk volna. Ha csak a saját szempontunkat tekintettük volna, úgy habozás nélkül hazajöttünk volna, de a PMTK vezetőinek hatásos érvei előtt meg kellett hajolnunk, s bár tudtuk, hogy e lépésünk kapcsán, míg a kellő információ birtokába nem jutnak idehaza, súlyos ódiumot veszünk magunkra, a magasabb ideál érdekében ezt is elviseltük, mert csakis a sport ügyét kívántuk szolgálni e lépésünkkel.

Tóth “Potya” István – 1925 április

Ami az egyes mérkőzéseket illeti, röviden a következőkben foglalhatom össze észrevételemet. A PMTK ellen fölényes játék után 4: 0-ra vezettünk, mikor engedtünk a tempóból, a bíró is akcióba lépett s tizenegyessel meg off-side góllal sikerült is három gólt lőniök a pozsonyiaknak. Másnap a Bratislava ellen fölényes játék mellett végig 1 :0-ra vezettünk s csak az utolsó percben súlyos védelmi hiba következtében sikerült a Bratislavának kiegyenlíteni.”

Nos, röviden ennyi a történet, és amiért mindez érdekes, az nem más, mint hogy itt indult a két csapat megmérettetéseinek sora, melynek legutóbbi meccsén a Fradi 4-1 arányban verte ellenfelét Pozsonyban az UEFA Bajnokok Ligája 2. selejtezőkör 2. mérkőzésén 2022 július végén.

1925 áprilisában a Slavia-val játszott győztes mérkőzést a Fradi. A filmhíradón jól láthatók a kor focijának jellemzői:

Ajánlott Cikkek