Foci Semleges Térfél Sport

Amikor jön a „sparen”, jön Dárdai…

Tudjuk pontosan, hogy Dárdai Pál, a Hertha játékosaként csúcstartó a lejátszott meccsek számát tekintve, és azt is pontosan tudjuk, hogy mindig is hű maradt berlini csapathoz. Ez a hűsé aztán hol kifizetődő, hol meg nem…

Borítóképen: Dárdai Pál – sajtótájékoztató

Nézzük a történetet, mert bizony elég érdekes, és minimum elgondolkodtató. Adott egy játékos, aki edzőként is hűségesen szolgálja klubját, és adott egy klub, ami valamiért sehogyan sem tud mit kezdeni ezzel a hűséggel… És persze ott vannak a szurkolók, akik ma már azt mondják, Dárdai az egyetlen, aki hűsége okán megérdemli, hogy egy esetleges kiesés után is a klub vezető edzője maradjon!

Nos, a történet valamikor 2011-ben kezdődött, amikor a Hertha BSC második csapatában már levezetőként még játszott a későbbi magyar szövetségi kapitány. Ekkor nevezik ki ugyanis az U17-es korosztályhoz segédedzőnek, hogy aztán…

Másfél év múlva ő irányítsa az utánpótlást egészen 2015-ig, mikoris február 5-én kinevezik azelső csapat edzőjének.

A 2013 óta a Bundesliga 1-ben szereplő csapatot Dárdai bent tartotta azelső osztályban, majd a következő, a 2015/16-os bajnokságban a 7., utána a 6. helyre hozta be a berlini együttest!

Ez nemzetközi szereplést is ér Németországban, így a Hertha az igazán nagyokkal is meccselhetett. A helyezések, illetve a nemzetközi szereplés természetesen megnövelték a klub értékét, de mégsem volt folytatás, hiszen a 2017/18-ra, illetve a 2018/19-re kiírt bajnokságokban csak a 10., illetve 11. helyet sikerült megszereznie a csapatnak.

Az ok egészen egyszerű volt; az akkor rendelkezésre álló keret képességeit Dárdai Pál totálisan kihasználta, egyszerűen nem volt bennük több!

Miért gondoljuk ezt? Mert bizony, amikor – először! – kirúgták Dárdait, még 2019-ben, megjelent a színen egy befektető, egy bizonyos Lars Windhorst német vállalkozó Tennor nevű befektetési társasága.

Akkor mindenki azt gondolta, eljön a Kánaán, hiszen a korábbi pénzügyi keretnél jócskán nagyobb teret engedett az új befektető megjelenése!

Ne feledjük, a Hertha azért lett értékes befektetési célpont, mert korábban jó eredményeket ért el (Dárdaival!), na meg azért, mert a befektető megjelenése előtti két évben kissé szerényebb, középmezőnyös helyezést értek el, ami természetesen javította a befektető pozícióit.

És úgy is lett, megérkezett a nagy pénz! A klub 2019 nyarán 33 millió eurót, majd 2020 telén pedig 78 millió eurót költött!

Természetesen új játékosokat vásároltak, de ezzel együtt ismét csak a 10. helyen végzett a társaság! Közben próbálkozott Ante Covic, Jürgen Klinsmann, Alexander Nouri, és Bruno Labadia is, de az immár sokkal értékesebb csapatból nem tudtuk kihozni többet, mint Dárdai korábban – amiért elbocsátották…

Pedig a 2019/20-as nyári és téli átigazolási időszak alatt többet költöttek, mint amennyit Dárdai Pál négy és fél szezonon át tartó vezetőedzősége alatt összesen, sőt, egész Európában a Hertha költötte a legtöbb pénzt!

Labbadia nekiszaladt még a 2020/21-es bajnokságnak, de annyira nem működtek csapatként a keretet alkotó, egyébként kiváló játékosok, hogy végül 2021 januárjában vissza kellett hívni Dárdait, hogy valahogy megmentse a kieséstől a csapatot! Ez sikerült is!

Dárdai maradt, de nem sokáig… 2021 novemberében a Hertha 13 forduló után 14 ponttal a 14. helyen állt a Bundesligában.

Persze ennek is megvolt a maga oka! A korábbi nagy költekezés helyét átvette a takarékosság, miután ebben az időben Lars Windhorst már felismerte azt, amit el is mondott egy 2022 februári interjúban:

„A klubnál nem azzal vannak elfoglalva, hogy előrébb lépjen a Hertha, hanem sokkal inkább a hatalmuk és a belső klikkek fenntartásával.”

Miért nem lépett a befektető, aki addig 375 millió eurót költött a klubra? Nos, mert az nem annyira egyszerű, ugyanis a Bundesliga szabályai szerint a többségi tulajdonos – amennyiben külső befektető, és nem a klubtagság maga! – nem dönthet önállóan a klub ügyeit illetően!

De ez semmin nem változtatott, a klub a 2021/22-es kiírásban a 14. helyen végzett, közben pedig Windhorst – aki korábban azt monda, hogy addig nem lép ki az üzletből, amíg sikerre nem viszi… -, 2022 novemberében megállapodott az amerikai 777 Partners nevű csoport képviselőivel, hogy megvásárolják a korábban nagy tervekkel érkező befektető tulajdonrészét.

És akkor máris megérkezünk napjainkig, mikor a Herthe tökutolsó a bajnokságban, és úgy néz ki, a csapat úgy is kiesik, hogy ismét visszahívták DárdaiPált, aki ismét elvállalta a megmentő szerepét.

De mi történt közben? A korábbi játékosérték visszaesett, hiába a korábbi nagy költések, így most érték szerint 15. a csapat, de még ezt sem tudja hozni a pályán, a bennmaradástól, illetve az osztályozótól is 6 pontra vannak.

Nem reménytelen, 4 forduló még van, de ki tudja mi következik? Nincs varázsgömbünk, nem tudjuk hogyan végez a Hertha, az viszont igen valószínű, hogy ha nem lesz pénz, akkor Dárdai marad, de ha meg újra megtelik a zsírosbödön, ahhoz nem engedik oda a volt magyar szövetségi kapitányt…

Ajánlott Cikkek