Magyarság Történelem Történelem Videók

Amikor az Ikarus benézte… vagy csak altatott?

… vagy pontosan tudta, hogy mit csinál, csak éppen nem szerette volna elárulni a konkurenciának, hogy min töri a fejét… Soha nem tudjuk meg, de találtunk egy érdekes cikket az Ikarus azonos című vállalati újságjában. És az bizony elgondolkodtató!

Borítóképen: A Fiat 306/3 Menarini SDM 1963-ból, és az Ikarus 556, amit 1965-től gyártottak

A múlt század ’60-as éveire a korábbi, már-már barokkos elemekkel díszített autók és autóbuszok kora lejárt, jöttek a letisztultabb, szögletesebb formák, és az Ikarus újságja 1963-ban lehozott egy képet, és mellé megjegyzéseket fűzött.

Tulajdonképpen nem is egy cikkről volt szó, hanem csak egy kép, és alatta egy igen sommás megállapítás, ami így szólt:

AMIT NE KÖVESSÜNK!

Képünkön egy önhordó Fiat-aggregátos doboz-autóbusz látható a turini kiállításról. Kihangsúlyozza a doboz formát, ahelyett, hogy igyekezne azt enyhíteni.

A képen pedig – sajnos igen rossz minőségben a következő autóbusz látható:

Fiat 306/3 Menarini SDM – 1963

Mi ezt a borítóképen balról látható autóbusszal azonosítottuk, és szintén a borítóképen mellé vágtuk az Ikarus 556 típusról készült képet is, aminek gyártása 1965-ben indult meg, tehát 1963-ban már tervezés alatt lehetett…

És az 556 ikertestvére, a luxuscirkáló 557:

Nem tudjuk meg tehát, hogy az Ikarusnál mire gondoltak, de azt meg kell jegyezni, hogy az Ikarus gépe így is sokkal szebb lett, sőt – bár ez csak egy erősen szubjektív meglátás – az egyik legszebb Ikarus volt az 556!

És végezetül az emeletes Ikarus 556! Íme:

Ajánlott Cikkek