Hírek

Amikor az USA-nak is fáj a szankció… Feloldja!

Mint ismeretes az Egyesült Államok annak a szankciós politikának a vezéralakja, ami arra szolgál, hogy megbüntesse azokat az államokat, melyek – Washington szerint – vétenek bizonyos szabályok ellen. Az alapvető hivatkozás mindig az emberi jogok és a demokrácia témaköréből kerülnek ki, ugyanakkor, ha egy szankció fájna Amerikának, készek azonnal visszafogni…

Borítóképen: Kukoricatáblák Prowers megyében, Colorado államban, USA (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Billy Hathorn, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

Volt már erre példa, és persze mindig születtek magyarázatok is arra, hogy végülis miért került visszavonásra egy szankció, de az önös érdek felemlegetése soha nem került még szóba. Legalábbis az Egyesült Államok részéről… Most viszont eléggé kilóg a lóláb, amikor az orosz műtrágyára vonatkozó szankciót feloldja az Egyesült Államok!

„Azzal, hogy az Egyesült Államok kivonja a szankciók alól az orosz műtrágyát, maga oldja meg a gazdasági és politikai problémákat. Az amerikaiak nem függenek olyan nagy mértékben az orosz műtrágyáktól, mint az EU-országok, bár részesedésünk jelentős az amerikai piacon is, így ennek a mennyiségnek a csökkenése élelmiszerinflációt indíthat el. Márpedig a termékeink szankciók alóli kivonása inkább egy jelzés az európaiak felé, hogy az Egyesült Államok kész látni és megérteni problémáikat és aggodalmaikat.”

Jevgenyij Nifantjev, az Állami Duma Ipari és Kereskedelmi Bizottságának fentiekben idézett mondata üzenet Európának arra vonatkozóan, hogy nem feltétlen kell neki sem öngyilkos módon alkalmazni a szankciókat. Ha ugyanis az USA nem hajlandó a neki kellemetlen szankciókat fenntartani, Európának vajon miért lenne az?

Persze a helyzet nem ilyen egyszerű… Nifantjev ugyanis megjegyezte, hogy Oroszországnak az állam és népe érdekei szerint kell eljárnia a Nyugattal való kapcsolataiban, ezért pedig „a műtrágyákat, mint számos más, hazánkban előállított terméket, rubelért kell eladni” – mondta Nifantjev.

A dolog végtelenül egyszerű, csak van az a nem kicsinyke probléma, hogy ehhez az európai politikai elitnek be kellene látni hibáit., ami nem egyszerűsít a helyzeten. Be kell látni, hogy Európa és Oroszország természetes gazdasági (de csakis gazdasági és semmiképpen sem politikai!) partner, a kapcsolatokat pedig ennek szellemében kellene újraértelmezni!

Persze ez csak egy vélemény, de az a helyzet, hogy a másik lehetőség erőltetése – mindennek szankcionálása, ami orosz – végül Európát is bedöntheti! Példának mindjárt lásd a mostani amerikai döntést!

Ajánlott Cikkek