Magyarság Történelem

Amikor bealszik a pártház, majd hirtelen észbe kap! Avagy; a NOHAB sztori

Még ma is látni abból a 20 darabból egy-egy példányt (6 darab a mai napig üzemképes!), ami Magyarországra érkezett, pedig az már igencsak régen volt, a típust 1963 és ’64 során gyártották. Megjelenése űrugrás volt, de az elsőként érkezett 20 darab után mégsem folytatódott az együttműködés…

Borítóképen: NOHAB

Ma már talán sokan nem is tudják elképzelni, de az 1950-es évek végén, az 1960-as évek elején a gőzvontatás aránya a hazai vasútvonalakon igen magas, 85%-os volt.

Az rendben van, hogy Magyarországon igen kiváló gőzmozdonyok készültek, amire talán a legjobb példa éppen a ’60-as évek elejéről hozható, mikoris…

A Püspökladány-Biharkeresztesi (101-es) vonalon egy mérés során a 242-002 számú gép elérte a 167 km/h sebességet 1961-ben (!!!), így sebességrekorder gőzmozdony volt!

De a gőzösök felett eljárt az idő a vasút villamosítása viszont még nem indult be olyan sebességgel, mint majd a ’70-es években – az olajválság hatására… Ebből pedig egyenesen következett, hogy erős, nagy sebességre képes dízel (helyesebben dízel-elektromos) mozdonyokra volt szükség.

Akkoriban ugyan gyártásban volt a Bobó (M44), a Púpos (M40), a Kispúpos (M46, kisebb darabszámban) is, de ezeknek sem ereje, sem pedig engedélyezett sebességük nem felelt meg az elvárásoknak. Mik voltak ezek? Erre jó választ ad a Hajdú-Bihari Napló 1960. június 4.-i számának címlapján szereplő kép, a következő felirattal:

„Naponta sok vasutas megcsodálja a NOHAB gyártmányú, svéd diesel-elektromos mozdonyt Debrecenben is. A valóban szép masinát már Budapesten is kiállították. Előbb * az ipari vásárra akarták vinni a svédek, de ott nemfért el. Most próbajáraton van Budapest és Záhonyközött. Képünk akkor készült, amikor Záhonyba 11 puliman kocsit vitt. Visszafelé egy 2.000 tonnás tehervonatot akasztottak rá. Bírta azt is…”

A megcsodált NOHAB 1960-ban

És mindezt hogyan tudta teljesíteni a NOHAB? Nos, mutatjuk a NOHAB főbb adatait:

Van valami furcsaság az adatokban…

A műszaki adatok lenyűgözőek, és ha még azt is hozzátesszük, hogy nem csak azért van még mindig működőképes példány, mert a MÁV lemaradt a gördülő állomány frissítésében, és a járműpark végletesen elöregedett, hanem azért is, mert messze földön híresek voltak a gyártó termékei megbízhatóságuk miatt!

De itt valami nagyon nincs rendben! Vagy legalábbis igencsak kilóg az akkori „sormintából”! Bizony, a GMC és az EMD amerikai vállalatok voltak, ami aztán az együttműködés végét is jelentette…

Pedig „volt kakaó” ebben az együttműködésben, mert a svéd gyártó termékeit akár ellentételezhettük is szállításokkal, hiszen az Ikarus – a magyar gépjármű-kereskedelmi vállalat (MOGÜRT) – már 1965-ben szondázta a svéd buszgyártást, és később sikeres típusokat is leszállított az Ikarus Svédországba:

Ilyen módon tehát nem okozott volna problémát, hogy egy úgymond nyugati országgal üzletelünk, hiszen kemény valutát/devizát nem igényelt volna az ügylet, ugyanakkor az „elvtársak” hirtelen felébredtek álmukból, és megtiltották a további együttműködést…

Pedig lett volna idejük rá, hogy még időben kapcsoljanak, ugyanis a MÁV illetékes szakemberei pályázatot írtak ki fővonali mozdony beszerzésére, azaz nem a fű alatt ment a beszerzés.

Hacsak nem az a megoldás, hogy a svéd együttműködést még csak-csak hagyták, de azt már nem tűrhették, hogy a hanyatló nyugat leghanyatlóbbika, az USA vállalatainak gyártmányaival szerelt gépek érkezzenek a „táboron belülre”… Nem tudni, de tény, hogy nagy hirtelen abbamaradt az együttműködés, és elkezdtek érkezni helyettük a Szergejek (M62) 1965-ben, és ezek olyan mennyiségben jöttek, hogy 1975-re már ez a sorozat végezte a tehervontatások 40%-át!

A NOHAB sematikus szerkezeti rajza

Egyébként műszaki paramétereit tekintve a NOHAB kategóriájában focizik a Luhanszki Mozdonygyárban gyártott Szergej (M62) a maga 2.000 lóerejével (NOHAB: 1.950), voltaképpen jó megoldás volt ez is, azt pedig csak a szakemberek tudják, hogy megbízhatóság terén hogyan teljesített asvédhez képest.

Vasúttörténeti Park, 2023

Szergejből még 2015-ben is – csak a MÁV-nál – még mindig volt belőlük 82 darab. Menet közben voltak persze átalakítások, de ilyen meghatározó lehetett volna akár a szép vonalú NOHAB is, ha nem kapcsolnak az elvtársak…

Itt és most nem térünk ki a NOHAB technikájának részleteire, mert az ilyen csemegéket inkább a magyar gyártmányok számára tartjuk meg, de idővel lehet, hogy mégis jövünk ezzel is, mert bár nem magyar termék, de mégis meghatározó a magyar ipartörténet szempontjából.

Ajánlott Cikkek