Magyarság Történelem Világ

Amikor dr. Mehdi Said kérésére leszállították… Ikarus 577

Elsőre talán nem is tűnik fel, de igencsak sok különbség volt az akkor nálunk megszokott, azonos kategóriájú buszokhoz képest, hiszen a 11,2 méter hosszú, negyvenkilenc üléses, távolsági autóbusz a Scania BR—116 S típusú alvázára épült. Ezúttal azonban nem Svédország volt a cél, mint korábban – igaz, az Ikarus 657 csak két darab erejéig készült Scania alvázzal, a többi Volvo volt -, hanem Irak.

Borítóképen: Klasszikus 200-as forma, pedig ez a busz igencsak eltér az általunk akkoriban ismert többi 200-astól!

„A nagyközönség az idei BNV-n láthatta volna, azonban az iszkandériai vállalat vezérigazgatója dr. Mehdi Said április 18-án a székesfehérvári gyárban járt, megtekintette az autóbuszt. Megnyerte tetszését és kérésére még április hónapban Irakba szállították” – írta az Ikarus üzemi lapja 1980. május 4.-i száma.

A korábbi svéd-magyar együttműködésben készült autóbuszok:

Ha nem tévedünk nagyot az a bizonyos úr Iskandriya közlekedési vállalatának lehetett a vezérigazgatója, ha meg nem, (mert mondjuk az Ikarusokat végszerelő üzem vezetője volt Irakban) akkor tévedtünk, de igazán nem az ő személye a fontos. Sokkal inkább az, hogy 1980-ban elkészült az Ikarus 577 prototípusa, amit a fentiek szerint tetszett a potenciális iraki megrendelőnek.

A már idézett üzemi lap állítása szerint a megrendelővel már hosszabb ideje fennálltak akkor fejlesztési megállapodások, így tulajdonképpen nem meglepő, hogy tetszett a gép. És ez bizony tényleg nem a véletlen műve, az Ikarusnál pontosan ismerték a megrendelői elvárásokat!

Ilyan volt például a korábbi az IK 553 (Saviem alvázon), aminek a végszerelése Irakban történt:

Sőt! Íme egy Ikarus 66 Bagdadból (PRÓBA 03-13-as rendszámmal), 1965-ből:

Persze ettől ez még megjelenésében egy tipikus 200-as maradt, de a már említett alvázon túl a motor is a Scania-tól érkezett. Ez az erőforrás egyébként egy turbótöltött dízel volt (csak a DSC és a DSI voltak intercoolerrel felszerelve), innen a DS betűjel, a 11 pedig a hengerűrtartalomra utalt, hiszen ez a hathengeres motor 11.000 cm³-es volt. Ez a motor pedig legalább 280 lóerőt teljesített.

A Scania D11-es motor sematikus rajzai

Nem tudta volna megoldani a feladatot egy Rába motor? De, minden bizonnyal, hiszen létezett egy D 2156 MTKLL jelű motor, ami 300 lóerőt tudott turbó, rezonátortartály, töltőlevegő hűtő alkalmazásával (AUTOKUT fejlesztés volt), ugyanakkor ezeket csak az úgynevezett tőkés exportra szánt, luxuskivitelű autóbuszok kaphatták meg, mert jelentős – szintén tőkés relációban! – import alkatrészt tartalmazott. A többi Rába motor pedig akkoriban 190 és 230 lóerő között volt – legalábbis amiket buszokba szerelhettek.

A List motorok csak később jöttek, és nem is jelentettek igazi megoldást, mert nem voltak elég megbízhatóak, és a vártnál sokkal jobban füstöltek is…

Az alvázas kivitelt az iraki útviszonyok indokolták, az erősebb motor pedig a nagy távolságok, valamint a meglehetősen szélsőséges időjárás miatt volt szükséges.

De volt még jópár már eltérés is egy „normál” 200-ashoz képest! A szélvédőt alacsonyabbra vették, felette pedig egy szellőzőt alakítottak ki, a lengőajtót kétrészesre cserélték, és bár a vészkijárati ajtó más típusokon is feltűnt, a műanyag lökhárító nem volt teljesen általános.

Akkoriban a Közel-Kelet egyre nagyobb piacot jelentett, hiszen nem csak Irakba, hanem – többek között – Kuvaitba is szállítottunk akkoriban Ikarusokat. Az alábbi képen látható csuklós is egy kuvaiti exportra szánt darab. A tetőn elég ormótlanul ható légkondicionáló berendezésekkel…:

A kuvaiti csuklós Ikarus

Akkoriban azt tervezték, hogy az addig Irakban (és Angolában) végszerelt (talán az IK554 és az IK555?) buszokat lecserélik az IK 577-esekre, mert sem a Scania, sem pedig az Ikarus nem akart kiesni az iraki piacról.

De volt itt egy nem éppen kicsi probléma… 1983. július 7.-én szintén az üzemi lap arról számolt be, hogy még mindig nem szállították le az időszakra tervezett nyolc darab IK 557-est, mert műszaki problémákat találtak, ráadásul Irakba 16 darabbal kevesebb busz került kinti összeszerelésre, mert kapacitásgondok voltak.

Egy Ikarus 577, aminél immár nincs szellőző a szélvédő fölött, ellenben van egy légkondicionáló berendezés a tetőn! – 1983

Ha akadozott is a gépezet, azért nem állt le minden, hiszen aztán 1984-ben aztán a megrendelő kérésére japán gyártmányra cserélték a légkondicionálót (a légkondi lehetett a közelebbről meg nem nevezett műszaki probléma?), és a szállítások működtek.

Hogy végül mennyi Ikarus 577 került legyártásra, nem tudjuk, az viszont teljesen biztos, hogy Magyarországra is jutott a típusból, így erősen valószínű, hogy ez együttműködés nem volt éppen problémamentes…

Ajánlott Cikkek