Magyarság Nagyjaink Történelem Történelem Videók Világ

Amikor magyar foci exportcikk volt

Egy napilap fix hírként közölte Jimmy Hoganról, az MTK volt nagyszerű angol tréneréről, hogy visszatér az MTK-hoz: “A hír ebben a formában túlzott, mert Hogan szerződtetése csak most van folyamatban, s bár csak csekély anyagi eltérésen múlik, a szerződés aláírása nem történt meg, ennek megtörténtéig pedig természetesen nem biztos pesti utazása – írták akkor.

Borítóképen: Jimmy Hogan

A tárgyalásokat Tshires, egy Budapesten élő angol úr közvetíti, aki igen jó barátja Hogan mesternek. Mindenesetre üdvös lenne, ha a kitűnő tréner visszakerülne az MTK-hoz. Az ő pesti működése egybe esik az MTK reneszánszával s a hanyatló formájú bajnokcsapatunkat bizonyára ismét „jó útra” térítené óriási munkaképességével.

A Színházi Élet munkaitársa felkereste Orth Györgyöt Hogan legtökéletesebb neveltjét, s megkérte, hogy nyilatkozzék lapunknak. Orth György a következőket mondotta:

Orth György

— A tárgyalásokról bizonyosat nem tudok mondani. Ellenben Hogantól, aki már régen nem írt nekem, ma kaptam egy arcképet meleg sorok kíséretében, ami mindenesetre azt jelenti, hogy Pestre készül s így az emlékezései felújulnak. Nagyon szeretném, ha sikerülne a szép terv, mert az MTK és az egész magyar futball sokat köszönhet Hogannak.

— Ő tökéletesítette a Robertson által megteremtett lapos passzjátékot s olyan tartalékgárdát nevelt klubjának, amelyből az MTK hosszú esztendőkön át merítgethetett. Kovács, Nyul, Nádler, Opata, Braun és én, mind az ő neveltjei vagyunk. Svájcban a Jung Boys t trénere lett s bajnokságra segítette csapatát, majd a teljesen jelentéktelen ,,Lausanne”-ból jó csapatot nevelt.

— Hogan a technikának is nagymestere, de a jó lelki és testi kondíció megépítésében felülmúlhatatlan.

Eddig a cikk, amiből kiderült, hogy az MTK és az edző akkoriban még egyezkedtek, de mi ma már tudjuk, hogy végül tényleg megszületett az egyezség, és Jimmy Hogan két évre visszatért a Hungária körútra.

Ennek ellenére az MTK nem lett bajnok ezekben az években Hogan-nel.

Ezzel együtt fontos volt ez a két év, mert ekkor is sokat lehetett tőle tanulni, és neki köszönhető az is, hogy elindult a magyar fociexport. Orh például szövetségi kapitányként tevékenykedett Mexikó, Chile, Kolumbia és Peru válogatottjánál, de volt a Messina, a Pisa, a Catania, a Savona, az Olympique de Paris, vagy éppen a Sporting, és a Porto mestere is! És ne feledjük; Orth sikeres volt a Nürnberggel, 1937-ben második lettek a Schalke mögött a bajnokságban. A berlini Olimpiai Stadionban rendezett döntőt 101.000 néző látta, a Schalke 2–0-ra győzött:

És nem Orth György volt az egyedüli magyar, aki a világot tanította futballra…

Ajánlott Cikkek