Hírek

Amilyen az adjon isten…

… olyan lett a fogadj isten!  Olaf Scholz – és persze kormánya is – érezhetően hátralépett egyet az Ukrajnával kapcsolatban. Emlékezzünk, Annalena Baerbock külügyminiszterazt nyilatkozta, hogy titokban szállítottak fegyvereket Ukrajnának, a német védelmi minisztérium pedig közölte, hogy ezen oknál fogva nincs is több, Scholz pedig továbbra is hezitál a nehézfegyverek átadását illetően, és közben ellenzi, hogy az orosz gázra alkalmazzák a szankciókat, mert tart attól, hogy Európa gazdaságának motorja leáll…

Borítóképen: El lehet tolni… (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Le a Hutong-on, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

Sőt, Josep Borrell az Európai Bizottság külügyi megbízottja (kb. az EU külügyminisztere) kifejtette, hogy nem lesz (egyelőre!) uniós szankció az olajra sem! Márpedig, ha az olajra nem lesz szankció, akkor a gázra még sokszorosan nem lesz!

Persze Ursula utolsó leheletéig fog küzdeni Oroszország ellen (na meg az Európai Unió tagállamai ellen!), de lassan ideje lesz belátni, hogy ami nem megy, az nem kell erőltetni.

Gondoljunk bele; Ursula azon mesterkedik éppen, hogy Ukrajna gyors csatlakozásával behúzza – a kollektív védelem okán! – Európát az orosz-ukrán háborúba, hogy aztán azegyenesen elvezessen a NATO bevonásához is:

De vissza Scolzhoz; van oka arra, hogy visszább vegyen az agarakkal, ugyanis Kijev olyan sértést engedett meg magának, mamit nem nézhet el egy olyan ország, amely csak egy kicsit is ad magára. Ráadásul még Frank-Walter Steinmeier német elnököt – azon túl, hogy nem fogadták – még meg is vádolták egyenesen egy kiterjedt orosz kapcsolati háló kiépítésével!

Nos, Scholz most azt mondja;

„Kijevnek önállóan kell megfogalmaznia a béke feltételeit, senki nem fogja megtenni helyettük.”

Majd hozzátette, hogy Németország készen áll arra, hogy Ukrajna biztonságának garanciája legyen, de az ukrán fél köteles önállóan megvédeni magát, és meghatározni az Orosz Föderációval kötött béke feltételeit.

Tehát Scolz nem mond mást, mint, hogy nem kap Ukrajna több fegyvert, védje meg magát, és az orosz energiahordozókra kivetett szankciók sürgetését is hagyja abba Zelenszkij!

Hát, ahogy „beköszöntek” egyszercsak Kijevből, most bizony Berlinből alaposan „visszaköszöntek”!

Ajánlott Cikkek