Történelem Történelem Videók

Amiről a térkép mesél: Miskolc

Az ország negyedik legnépesebb városa Budapest, Debrecen és Szeged után, agglomerációval együtt Budapest és Debrecen után a harmadik legnagyobb, illetve a második legnagyobb belterülettel/beépített területtel rendelkező város Magyarországon Budapest után.

Borítóképen: Miskolc látképe az Avasról – ~1900

De nem mindig volt ez így!

Miskolcnak az 1870-es években alig volt több lakosa, mint 30.000. Ez akkoriban sem számított kicsi településnek, de például Debrecen akkoriban majd’ kétszer több lakosnak volt otthona, míg Szeged több, mint kétszeres lakosságszámot tudhatott magáénak.

A Magyar Királyság (1819–1869) – Második katonai felmérés című térképen Miskolc beépített területe elenyésző a mostanihoz képest:

Mára – pedig az utóbbi évtizedekben sajnos inkább az elvándorlás jellemzi a várost… – hozzávetőleg 170.000-es lélekszámú a város (1980-ban még 208.000-en lakták, akkor többen, mint azonos időben Debrecent), mégis az elmúlt 150 év döbbenetes fejlődést mutat a város méreteit tekintve:

Miről mesél a térkép? Nos, számunkra ez azt jelenti, hogy voltak jobb és voltak rosszabb idők is, mint a mostani, de a város mégis fejlődött, növekedett, és ma – a friss adatok szerint – mintha már megállt volna az elvándorlás is.

Ez azt jelenti, hogy Miskolc újra növekedésnek indul? Nem tudjuk, de reméljük, hogy így lesz!

Ajánlott Cikkek