Hírek

“Amit most látok, sajnos, az egy meglehetősen brutális polgárháború kezdete”

Ma már egyértelmű, hogy aggodalmunk nem volt alaptalan; a tálibok úgy foglalják vissza a 2001-ben bevonuló amerikai haderő által elfoglalt területeket, mintha az elmúlt húsz évben nem történt volna semmi… És sajnos tényleg nem volt változás, az USA haderők afganisztáni szerepvállalása csak anyagi és emberi veszteséget okozott, de az alapvető problémák ugyanazok maradtak. A CNN “Fareed Zakaria GPS” című műsorában David Petraeus tábornok, az egyik volt afganisztáni tábornok nyilatkozott a témában.

Borítókép: Tálibok (forrás: Reuters)

A tábornok elmondta, hogy rendkívüli csalódás ez azok számára is, akik részt vettek a harcokban, mert azt látják, hogy amit tettek, amiért életüket is kockáztatva harcoltak, az pillanatok alatt széthullik. Elmondta továbbá, hogy az ott harcolók nem magáért a harcért, hanem azért voltak ott, hogy minél hamarabb véget vessenek a régóta tartó öldöklésnek, és mert a terroristák egyik gócpontját akarták kiiktatni.

A kudarc érzése mellett azonban van más is! Petraeus tábornok úgy gondolja, hogy a kivonulás időpontja és ütemezése sem megfelelő:

“Ezen túl azt hiszem, hogy ha majd visszatekintünk, megbánjuk azt a sietős módot, ahogyan ezt csináljuk.”

A mondat arra enged következtetni, hogy a tábornok szerint a kivonulással az Egyesült Államok biztonsága is sérül, hiszen a tálibok nem felejtik el azt a húsz évet, ami az amerikaiak elleni háborúzással telt el, gyors térnyerésükkel pedig újra rászabadulnak a világra – különösen az USA-ra – az ott kiképzett terroristák!

“Az afgán nemzetbiztonsági erőknél nagyon sokan harcoltak és sokan is haltak meg. Még mindig sokan vannak, de a probléma most az, hogy nem biztosak abban, hogy valaki megmenti-e őket egy szorult helyzetben. Ez komoly bizonytalanságot a harctéren”

Igen, az a sietség, ahogy Amerika távozik, nem megfelelő, mert az afgán kormányerők hozzászoktak a támogatáshoz, így most, amikor már nem számíthatnak külső segítségre a harctéri események során, nincs meg az a morális többlet, ami a tálibok elleni hatékony harchoz pedig szükséges lenne. Ennek tudható be, hogy sokan elmenekülnek a harcok elől, vagy megadják magukat. Kétségtelen, hogy a tálibok lélektani fölényben vannak.

Petraeus tábornok arról is beszélt, hogy végig problémás volt a harc a Talibán ellen, hiszen Afganisztánban hiába üldözték őket, ha a tálibok bármikor visszavonulhattak Pakisztánba, ahol viszont soha nem érhették el őket. Márpedig pontosan tudjuk, hogy Pakisztánban több pastu él, mint Afganisztánban, ahogy azt korábbi cikkünkben is megírtuk.

A tábornok az interjú végén kifejtette, hogy ami most következik, az nem más, mint egy véres polgárháború, aminek szörnyű következményei lesznek… Persze tudjuk, a történet nem most kezdődött, a térség a gyarmatosítók megjelenése óta mindig is háborús övezet volt, de ezzel együtt is komoly felelősség terheli az Egyesül Államokat azért, ami most következik Afganisztánban…

Ajánlott Cikkek