Hírek

Amit szabad… Már nem csak a Földön mérnek kettős mércével!

November közepén Oroszország egy használaton kívüli műholdon próbálta ki új fegyverét. A nyugati sajtó szerint ezzel veszélyeztette a Nemzetközi Űrállomást, ahol páni tört ki. Most pedig csak a kínaiak éberségén múlt, hogy Elon Musk műholdflottája, a SpaceX-raj (avagy Starlink) ne ütközzön a kínaiak űrállomásável.

Borítóképen: Starlink műholdak egy füzére (forrás: youtube)

Kína már korábban is panasszal élt az ENSZ előtt, mondván, hogy a Elon Musk műhold alapú internete, a Starlink eszközeinek veszélyes és kiszámíthatatlan mozgása miatt kénytelen volt kitérő műveleteket foganatosítani az űrállomásán.

És ezzel nincs vége, ugyanis hamarosan megjelennek a vetélytársak, és persze a Starlink is további fejlesztéseket tervez, pedig a SpaceX mindeddig 1.900 műholdat állított Föld körüli pályára! Tévedés ne essen, ez most nem politikai alapú vita (bár nehéz elképzelni, hogy egy ekkora, és még bővítendő flottát ne használnának katonai célokra…), az Európai Űrkutatási Ügynökséget (ESA) vezető Josef Aschbacher is kritizálta december elején a milliárdos űrbeli térnyerését.

Németországban az adattovábbításhoz szükséges frekvenciákat koordináló Nemzetközi Telekommunikációs Unió felé beadott kérelme mintegy 40 ezer műhold működtetésére elegendő tartomány biztosítását kérték a SpaceX számára, és közben az Egyesült Államok részéről is több mint 30 ezer műholdra kapott engedélyt!

Annak tükrében, hogy már ma is éppen elég nagy forgalom van az űrben, ez igen veszélyesnek tűnik, ugyanakkor ezúttal – ugyanúgy, ahogy a SpaceX-et ért korábbi kritikákra! – nem volt komolyabb nemzetközi reakció…

Nincsenek kétségeink; az oroszok, a kínaiak és az Egyesült Államok is hadiipari beruházási területnek, illetve hadszíntérnek tekinti a világűr Föld közeli részeit, de amíg ezen a téren sincs szabályozás, és ezzel együtt egyenlő megítélés, addig ellenőrizetlen mederben történnek fejlesztések. Márpedig ezek mindannyiunk biztonságát veszélyeztetik!

Jó lenne mielőbb hatékony szabályozást bevezetni abban az űrversenyben, amit a világ vezető hatalmai folytatnak, mert elindulhat egy olyan folyamat, mint annak idején az atomfegyverek felhalmozása idején!

Éppen elég egy tényező (sok is!) az életünkben, ami a Földet másodpercek alatt képes megsemmisíteni!

Ajánlott Cikkek