Hírek

Amitől tényleg van félnivalója a Nyugatnak: Putyin népszerűsége

Olyan jelzés érkezett, amire igazán érdemes odafigyelni! Mindennél többet mond ugyanis az orosz gondolkodásról. Nem a politikai vezetés gondolkodásáról, hanem a lakosságáról van szó! Igen, egy közvéleménykutatás megmutatta, hogy Oroszországban, hogy is gondolkodnak a háborúról…

Borítóképen: Utca Sharipovo faluban, Nyizsnyij Novgorod területen (forrás: https://web.archive.org/web/20161015082539/http://www.panoramio.com/photo/37408126 via commons.wikimedia.org, szerző: savage19 a Panoramio.com oldalon, licenc: CC BY-SA 3.0)

A Levada Center felmérése szerint Vlagyimir Putyin népszerűsége megugrott január végére – miután újra kiéleződött a feszültség a Nyugattal. Ne feledjük; az Oroszországban élők – akár a szovjet-érában, akár azután – egy birodalom polgárai, akiknek felmenői még a cári Oroszországban szocializálódtak. Rendszerek jönnek, rendszerek mennek, de Oroszország birodalmi szemlélete nem változik, így pedig polgárai világról alkotott képe sem!

A számok a következők: Putyin népszerűsége a decemberi 65%-ról 69%-ra ugrott, elutasítottsága pedig 34%-ról 29%-ra csökkent.

Ezzel együtt a kormány megítélése is javult, a lakosság több, mint 50%-a nyilatkozta, hogy jó irányba mennek Oroszországban a dolgok, a Mihail Misusztyin miniszterelnök irányította kabinet munkáját negatívan megítélők aránya pedig csak 39% volt.

Ami különösen beszédes, az a Putyin elutasítottságának jelentős csökkenése! Ez ugyanis azt mutatja, hogy most azok, akik korábban negatívan ítélték meg, mihelyst az orosz medve megvillantotta fogait, azonnal beálltak Putyin mögé. Vagy legalábbis magát a katonai erő felvonultatását az ukrán határon helyénvalónak tartja!

Igen, ez egy hihetetlenül nagy erő, mert ez azt jelenti, hogy Putyin az oroszok igen nagy többségére számíthat akkor, ha egy esetleges fegyveres konfliktusra kerülne sor!

Nem meglepetés, ez korábban is így volt, és persze az is igaz, hogy aki meg nem állt be a sorba, azt kényszerítették, de a lényeg mégis az, hogy Oroszország lakossága elkötelezett az ország birodalmi törekvései mellett! Ennek oka pedig az a nagyon egyszerű, de a Nyugat által fel nem ismert tény, hogy a lakosságot igenis dühíti az a lekezelő, és kettős mércét alkalmazó bánásmód, ahogy Oroszországot kezelik!

Az ország mindenkori vezetőjétől igenis megkövetelik, hogy azzal a súllyal jelenjen meg a világban, amelyet a lakosság szerint Oroszország képvisel, és persze benne van ebben az elvárásban az is, hogy az egyszerű ember is tudja, hogy a költséges hadsereg, és hadiipar, meg a katonai megmozdulások helyett az ő életszínvonalukat is növelhetné a vezetés…

A közvéleménykutatás bizonyítja, hogy a lakosság úgy érzi, megéri az „üzlet”, ha „Oroszország-anyácska” a tét. És ez sokszor többet jelent, mint bármilyen fegyver!

Ui.:

Ne feledjük azt a tényt sem, hogy Oroszország történelme a Kijevi Rusz-szal kezdődött…

Ajánlott Cikkek