Hírek

Andrej Kozirev: Patyomkint katonaság, ellopott pénzek, tévedés, de Putyin racionális!

Változtatáas nélkül közöljük Adrej Kozirev, volt orosz külügyminiszter bejegyzését:

Sok vita arról, hogy a Kreml nukleáris háború fenyeget, és hogy Putyin racionális-e. Megosztom a gondolataimat ebben a topikban. Állítás: „Nem hiszem, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket használna, Putyin pedig racionális szereplő.”

Borítóképen: Bemutató ünnepség a parancsnoki beosztásba kinevezett tisztek számára (forrás: http://www.kremlin.ru/events/president/news/60264/photos via commons.wikimedia.org, szerző: Elnöki Sajtó és Tájékoztatási Iroda, licenc: CC BY 4.0)

Mindenekelőtt azt szeretném megvizsgálni, honnan indult Putyin racionalitásának megkérdőjelezése. Azt hiszem, azért kezdődött, mert a legtöbb ember, különösen Nyugaton, teljesen irracionálisnak tartja döntését, hogy megtámadja Ukrajnát. Nem értek egyet. Borzalmas, de nem irracionális.

Andrej Kozirev

Andrej Vlagyimirovics Kozirev (oroszul : Андре́й Влади́мирович Ко́зырев ; 1951. március 27.) orosz politikus, az Orosz Föderáció korábbi és első külügyminisztere Borisz Jelcin elnök vezetése alatt, 1990. október 1.-től hivatalában, a Szovjetunió felbomlása után is, egészen 1996 januárjáig. Pozíciójában az orosz külpolitika közvetlenül a Szovjetunió bukása utáni kidolgozását érdemeként ismerik el, de Oroszországban sokan kritizálták azért, mert gyenge volt és nem volt elég határozott az orosz érdekek védelmében a NATO ellenében, olyan helyeken, mint Bosznia és Irak.

Őt hibáztatták a csecsenföldi konfliktus körüli nemzetközi vitákért. Bűnbakként is célba vették, amiért nem tudta megállítani az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) a boszniai szerbek elleni bombázását és a NATO kelet-európai terjeszkedési terveit.

Ahhoz, hogy megértsük, miért volt racionális az invázió Putyin számára, bele kell helyezkednünk az ő pozíciójába. Számításában egyszerre három hiedelem állt össze:

  • Ukrajna állapota országként
  • Az orosz hadsereg állapota
  • A Nyugat geopolitikai helyzete

1. Ukrajna állapota

Putyin az elmúlt 20 évet abban a hitben élt, hogy Ukrajna nem igazi nemzet, és legjobb esetben is szatellit államnak kell lennie. A Maidan véget vetett minden reménynek, hogy Ukrajna független és Kreml-barát maradjon. Azt hitte, a Nyugat áll a háttérben.

Mivel Ukrajna kormányát nem lehet tovább már titokban függetlennek és Kreml-pártinak megtartani, ezért valószínűleg arra a következtetésre jutott, hogy nyíltan kikényszeríti, hogy így legyen. El is hitte saját propagandistáinak, hogy Ukrajnát egy náci-bandera junta irányítja. Tökéletes ürügy Ukrajna „elnáctalanításához”.

2. Orosz katonaság

A Kreml az elmúlt 20 évet azzal töltötte, hogy modernizálja hadseregét. De a költségvetés nagy részét ellopták, és mega-jachtokra költötték Cipruson. A katonai tanácsadó ezt nem jelentheti az elnöknek, így inkább hazugságokat jelentettek neki. Patyomkin katonaság…

3. A Nyugat

Az orosz uralkodó elit saját propagandájának hitte, hogy a Biden elnök mentálisan alkalmatlan. Azt is gondolták, hogy az EU gyengének számít, mert 2014-ben igen foghíjasak voltak a szankcióik. Aztán az Egyesült Államok elhibázta kilépését Afganisztánból, megszilárdítva ezt a narratívát.

Ha a fentiek közül mindhárom igaznak gondolja, és a cél az Orosz Birodalom dicsőségének helyreállítása (bármit is jelentsen ez), akkor teljesen ésszerű Ukrajna megszállása.

Mindháromnál rosszul számolt, de ettől még nem őrült meg. Egyszerűen helytelen és erkölcstelen.

Szóval véleményem szerint racionális. Tekintettel arra, hogy racionális, határozottan hiszem, hogy szándékosan nem fog atomfegyvert használni a Nyugat ellen. Szánt szándékkel nem, de a nem célzott ágyúzás egy atomerőmű közelében nem szándékos atomkatasztrófát okozhat Ukrajnában.

Egy lépéssel tovább megyek. A nukleáris háború veszélye újabb példája racionalitásának. A Kreml tudja, hogy megpróbálhat engedményeket kicsikarni, akár Ukrajnából, akár Nyugatról, ha karddal zörgeti a pakliban maradt utolsó lapját: az atomfegyvereket.

A végső következtetés az, hogy a Nyugatnak nem szabad beleegyeznie semmilyen egyoldalú engedménybe, és nem szabad túlságosan korlátoznia Ukrajna támogatását az atomháborútól való félelem miatt.

Ajánlott Cikkek