Hírek

Andrej Plenkovic: Kötelezettségeszegést követ el Magyarország

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök szerint a kettős benzinár egyértelmű kötelezettségszegés. Gondoltuk, hogy zavarja a horvátokat, hogy nem mehet többé a benzinturizmus. De hogy annyira komolyan veszik a témát, hogy Plenkovic azt mondja; „ha ezt a kérdést az Európai Bizottság a Bíróság elé viszi, Magyarország elveszíti a pert”.

Borítóképen: Andrej Plenković – 2015 (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: euranet_plus, licenc: CC BY-SA 2.0) A kép illusztráció

A tankolás tehát most úgy néz ki, hogy az ember bemegy a benzinkútra, és amikor fizet, bemutatja a forgalmiját, ami, ha magyar, akkor 480-as árral számláznak, ha viszont külföldi, akkor csak a jóval magasabb piaci áron lehet tankolni.

Plenkovic arra gondol egyebek iránt, hogy az egységes piac elvét sérti az intézkedés, csakhogy elfeledkezik egy nagyon fontos tényről!

Ez pedig nem más, mint az, hogy a külföldiek a piaci áron kapják a benzint, nem egy növelt áron, hanem a MOL által megalkotott és a megfelelő európai versenyjogi és magyar állami szervek által elfogadott áron!

Ez pedig pontosan azt jelenti, hogy éppen az olcsóbb áron adott üzemanyag lenne az, amivel kötelezettségszegést követ el Magyarország!

De van itt más is! Az olajembargóval kapcsolatos szabályok szerint azok országok, amelyek mentességet kaptak – Csehország kiételével… – nem csinálhatnak extraprofitot az olcsó alapanyagból, így a MOL sem adhatja el a Százhalombattán finomított dízel olajat lengyel töltőállomásain.

A benzinturizmus pedig éppen ilyen; nagyobb forgalmat generál. Az igaz lehet, hogy a csökkentett áron most nincsen profit, de feltehető, hogy a szankciók okán az árkülönbözet a Brent és az Urals között növekszik, így könnyen nyereséges lehet! Ha viszont piaci ár van, nincs benzinturizmus, ergo ezen nem kaszál a MOL.

Na meg; a MOL-nak van egy ellátási kötelezettsége az uniós szabályok szerint, így, ha piaci zavart (hiányt) okoz a benzinturizmus, akkor ez ellen kötelessége fellépni. Helyesebben az államnak, ami meg is tette azt a lépést.

A végére hagytuk, hogy mi is a valódi oka Plenkovic kirohanásának. Figyelem, nem mese ez…:

Az üzemanyag biznisz most is megy, csak most már magyar rendszámú autókkal kell kivinni az üzemanyagot, így a nepper-pénz nem a horvátoknál, hanem a magyaroknál csapódik le. Ez nem meglepő, de az már igen, hogy Plenkovic – a horvát neppereket védendő – ebből európai ügyet akar csinálni!

Ui.:

Az adózási okokból szlovák (és más) rendszámmal közlekedők most talán sajnálják kicsit a dolgot…

Ajánlott Cikkek