Foci Sport

Angol házi feladat – Hogy vizsgázik az UEFA?

Az UEFA fegyelmi bizottsága 30.000 fontra büntette az angol szövetséget a, dánok elleni negyeddöntőn a szurkolók által elkövetett sportszerűtlen viselkedéséért. Az újabb lecke az, hogy a döntőn tapasztalt – immár stadionon belüli – erőszakot hogyan kezeli az UEFA, aki a magyar szövetséget 100.000 euró megfizetésére, és három UEFA-rendezésű meccs zártkapussá tételével sújtott. Na most hogyan mérleges vajon a többféle mércét is alkalmazó európai szövetség?

Borítókép: Már a döntő előtt háborús állapotok voltak Londonban (forrás: goal.com)

Nézzük sorra, hogy mit tudunk! A dánok elleni mérkőzés előtt és után az angol szurkolók falkában támadva vadásztak a dán szimpatizánsokra. Egy anyuka beszámolója szerint például gyermekének dán színeket mintázó arcfestését is le kellett törölnie, majd pedig elrejtenie dán szurkolói felszerelését, mert rájuk támadtak, de sok esetben a dán zászlókat is „begyűjtötték”, ellenállás esetén pedig nem riadtak vissza a nyílt erőszaktól sem.

A 30.000-es büntetést Kasper Schmeichel kapus lézerfénnyel történő megzavarása, valamint a dán himnusz alatti fütyülésért kapták, de ekkor az UEFA még takarózhatott azzal, hogy a komolyabb atrocitások a stadionon kívül történtek, nem a rendezvényen. Mi magunk azt feltételeztük, hogy az angol szurkolók a döntőben hasonlóan jártak el, de amikor hírt kaptunk, hogy a stadionban is történtek atrocitások, akkor is úgy gondoltuk, ez az elvesztett döntő miatti elkeseredés okán történt. Micsoda naivitás volt ez részünkről…

Na nem mintha ez felmentené az angol drukkereket! Már csak azért sem, mert az olaszok ellen elkövetett erőszakos cselekmények már a meccs előtt és akkor is jelen voltak, amikor a döntőben úgy állt a meccs, hogy az angolok nyerik a kontinenstornát! De nem „csak” az olaszok látták kárát a vandalizmusnak, hiszen a várost ismét jó elintézték, ahogy azokat a biztonságiakat is, akik a jegy nélkül behatolókat igyekeztek megakadályozni a bejutásban!

De ezzel még nem volt vége, a meccs után határtalan őrjöngés vette kezdetét, majd ez átterjedt a közösségi médiára is, ahol a tizenegyes-párbaj színesbőrű résztvevőjét is kikezdték, rasszista beírásokkal, és banános emojikkal ezen focisták közösségi oldalain.

Mint azt jeleztük már a mérkőzés előtt, véleményünk szerint a rendezés, és a beutazási szabályok szerint már eleve megsértették a fair play szabályait. És ahogy az lenni szokott; erkölcstelenségre épített alapokon a felépítmény, a végeredmény is erkölcsbe ütköző lesz.

Egyáltalán nem felmentve az angol szurkolókat tetteikért, el kell mondani, hogy ha büntetésről van szó, akkor az UEFA-nak ezúttal a saját háza táján is körbe kell(ene) néznie, mert abban, hogy mindez ilyen irányt vett bőven benne van a sportág európai vezetése is! Nemkülönben Boris Johnson…

Szerencsére azonban az olaszok megmentették a foci becsületét!

Ajánlott Cikkek