Hírek

Ankara a szankciók ellenére is üzletelne Moszkvával – rubelt használnának inkább az elszámoláshoz

Törökország rubel segítségével bonyolíthatja le kereskedelmét Oroszországgal – jelentette hétfőn az A Haber török ​​tévécsatorna Recep Tayyip Erdogan elnököt idézve.

borítókép : https://commons.wikimedia.org Vladimir Putin held talks at the Kremlin with President of Turkey Recep Tayyip Erdoğan, who is in Russia to take part in the opening ceremony of Moscow’s Cathedral Mosque following reconstruction.

Ankara és Moszkva használhatja a „dollárt, eurót, rubelt, aranyat és jüant a kereskedelemben” – mondta Erdogan egy órás telefonbeszélgetésben orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal a tévécsatorna szerint.

Putyin és Erdogan megvitatta az ukrajnai helyzetet, valamint az EU, az Egyesült Államok és számos más nemzet által Oroszországgal szemben bevezetett átfogó szankciók gazdasági következményeit.

Erdogan megismételte a Moszkvával való kapcsolattartás fontosságát. Putyin pedig azt mondta, hogy utasítja a jelenleg az Azovi-tengeren tartózkodó 30 napraforgóolajat és búzát szállító hajót, hogy vitorlázzanak Törökországba – mondja A Haber.

Oroszország Törökország egyik fő kereskedelmi partnere. A Trading Economics adatai szerint 2021 decemberében Törökország több mint félmilliárd dollár értékű árut exportált Oroszországba. Oroszország 2019-ben 16,4 milliárd dollár értékben exportált árut Törökországba – jelentette az Observatory of Economic Complexity (OEC), a legnagyobb exportcikkek a finomított kőolaj, a kőolaj és a búza. Az utóbbi időben a két ország közötti kereskedelem évente körülbelül 10%-kal nőtt.

Tavaly augusztusban a török ​​kereskedelmi minisztérium közölte, hogy Ankara eltökélt szándéka, hogy évi 100 milliárd dollárra növelje az országok közötti kereskedelmi cseremennyiséget.

Ajánlott Cikkek