Hírek

Ankara: Fal épül, igen gyorsan!

Törökország sem kér az afgán menekültekből. Hova lett hirtelen az emberiesség? Mi történt, hogy az eddig tranzitországként többé-kevésbé együttműködő Törökország is a zárás mellett döntött? A válasz egyszerű; az a menekültáradat, ami 2015 óta Európát célozza, eljátszotta a megelőlegezett bizalmat! Ma már nem az a fontos, hogy ki és honnan jön, hanem az, hogy ne jöjjön! És ha valakinek kétsége lenne, ma már Európa vezető politikusai is így gondolkodnak! Ha pedig Törökország tranzit helyett befogadó kell, hogy legyen, jön a fal!

Borítókép: A fal (forrás: AFP News)

Félreértés ne essen; az üldözöttek, azok, akiknek az élete ellehetetlenül szülőföldjükön, segítségre szorulnak. A probléma abban áll, hogy Európa – valódi bevándorláspolitika híján! – boldog-boldogtalant befogadott eddig, a fejetlenség eredménye pedig nem más, mint az, hogy a zűrös országok problémáját sikerült behurcolni az öreg kontinensre is… Márpedig ezek a problémák a választóknál kiverik a biztosítékot; köszönjük, de nem kérünk az utcai erőszakból, a mocsokból, és a müezzin üvöltése sem éppen kedvünkre való!

Európa lassan bezár, még akkor is, ha legfőbb vezetői az Európai Bizottságban ezt nem szeretnék! Ha pedig Európa bezár, akkor a végeken kell megfogni a dolgokat. A törökök nem sokat haboznak, az Iránnal közös, mintegy 295 kilométeren falat építenek, amit – kétségeink ne legyenek! – biztosan meg is védenek, ott nem lesz kecmec!

A fenti felvételeket az AFP News készítette arról a már elkészült, mintegy 5 kilométeres szakaszról, amit a napokban húztak fel, és nincs messze az idő, amikor a teljes határszakaszon kiépül a védmű. A törököket nem hatja meg, hogy a falon kívül iszlám vallású emberek ragadnak, ez már régen nem vallási kérdés arrafelé! Törökország szempontjából úgy fest, hogy pénzügyi kérdés, hiszen az a 6 milliárd eurós alap, ami a törökországi menekültek támogatására hivatott, és amit az Európai Unió biztosít, nem fog bővülni, ha Európa nem fogad be nagy számú menekültet. Márpedig most úgy áll, hogy nem erre készülnek a tagállami fővárosokban…

Kíváncsian várjuk az Európai Bizottság reakcióját, mert amit eddig Josep Borrell úr, a külügyi biztos mondott az édeskevés… Ő csak annyit szólt az afgán kérdés kapcsán, hogy nem ismerik el a talibán hatalmát, az pedig, hogy miként is viszonyulnak majd az új hatalomhoz, a talibán tettei alapján döntik el. A menekültekről viszont a Bizottság mélyen hallgat. Talán abban bíznak, hogy fenntartható az eddigi káoszos gyakorlat? Nem, ez biztosan nem fog menni!

Ha pedig kitartanak még mindig amellett, hogy válogatás nélkül, mindenkit fogadjon be Európa, kitoloncolni pedig senkit, akkor előbb-utóbb lefolytatják az Európai Parlamentben az első sikeres bizalmatlansági szavazást! Ha jobban belegondolunk, az európai tagállamok vezetői már le is adták szavazatukat azzal, hogy szinte egységesen kijelentették; csakis azokat fogadják be Afganisztánból, akik a nemzetközi csapatokat segítették a NATO ottléte alatt!

A fal tehát épül, a kör lassan bezárul, indulhatnak a repülőgépek a világ más tájaira a kitoloncoltakkal. És mehet velük az Európai Bizottság is!

Ajánlott Cikkek