Hírek

Anonymus, az etikus hekker?

Azt kell(ene) gondolnunk, hogy az, hiszen amikor akcióba lendül az oroszok ellen, akkor nincs felzúdulás a nyugati oldalon. Márpedig ott – sokan úgy tudják… – minden a jogon és szabályokon alapul, és nincs pardon, a mindenkire érvényes előírások megszegőire lecsap a törvény ökle, de ha az nem is, a szabad sajtó, mint a fékek és ellensúlyok egyike majd elintézi az ügyet azzal, hogy „oknyomoz”, megír, és kritikát fogalmaz meg. Ja, a bilibe lógott a kezem…

Borítóképen: Anonymus (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: PhiRequiem, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Mert bizony most nagyon nincs így! Anonymus legújabb akciója az, hogy nem kevesebb, mint 120.000 orosz katona személyes adatait hozta nyilvánosságra, így többek között az orosz katonák neve, lakcíme és születési adatai is bárki számára elérhetők vasárnap óta, ahogy útlevélszámok és a katonai egység megnevezése is…

A hekkerek nem cifrázták túl a dolgot, mindössze ennyit írnak: „Az ukrajnai invázióban résztvevő valamennyi katonát háborús bűnök elkövetése miatt bíróság elé kell állítani”.

Az Anonymous korábban is többször végrehajtott kibertámadást az orosz állami szervek honlapjai és a média ellen. Ezen felül bejutottak nem biztonságos orosz szerverekre is, hogy propagandaellenes üzeneteket terjesszenek. Utóbbi esetben két óra alatt 100 ezer röpiratot és a Tor böngésző telepítési útmutatóját sokszorosították, mellyel elérhetők az Oroszországban cenzúrázott honlapok is.

Mi a baj ezzel, hiszen az agresszorral szemben lép fel a társaság? Nem kevés a baj ezzel…

Egyrészt a személyes adatok nyilvánosságra hozatala ilyen formában a világ minden részén büntetendő, és a büntethetőség szabályai között nem szerepel kitételként, hogy ha úgy látjuk, valaki rossz, akkor annak adatait nem kell tiszteletben tartanunk azzal, hogy ne hozzuk nyilvánosságra személyes adataikat.

Az meg régen rossz lenne, ha hekkerek döntenék el, hogy ki a háborús bűnös, és ki nem! Különösen nem az Anonymus, ami – mint a fenti példa mutatja – maga is bűn9öző! Vagy volt valaha is az emberiség történelmében olyan, hogy a tyúktolvaj ítélkezhetett az erőszaktevő felett?

Erős a gyanú, hogy nem volt ilyen, így ezt a magatartást még csak középkorinak sem minősíthetjük, ellentétben a nyugati médiával, ami hallgat, vagy egyszerűen közli, mint tényt, hogy a társaság éppen mit művel… Senki nem veszi észre, hogy az ilyen bandák mindenkire, akárkire is veszélyesek? Nem lehet, hogy holnap a Pentagon szervereit törik fel? Dehogynem… De az majd bűnözés lesz, ez meg most nem az…

Nem az Anonymussal van itt baj, hanem azokkal, akik ebben az esetben is félrenéznek, míg máskor nagyon is rajta tartják szemüket a bűnözőkön!

Ajánlott Cikkek