Hírek

Antony Blinken: „A támadás pedig bármelyik pillanatban megindulhat”

Úgy tűnik, csak tovább fújják a lufit Washingtonban. Elég kétszínű, ugyanakkor áttetsző játék, amit űznek, mert miközben a Fehér Ház az közli, hogy Joe Biden hivatalos álláspontja az elmúlt hónapokban az volt, hogy az orosz támadás „távoli lehetőség” és ez nem változott a mai napig, addig folyamatos Ukrajna felfegyverzése, a gyakorlatozások, és az amerikai külügy is folyamatosan ad ki figyelmeztetéseket!

Borítóképen: Antony Blinken amerikai külügyminiszter 2021. május 25-én az izraeli Ben Gurion repülőtéren (középen) (forrás: Blinken titkár látogatása 2021 májusában via commons.m.wikimedia.org, szerző: Matty Stern/Az Egyesült Államok Jeruzsálemi Nagykövetsége, licenc: CC BY 2.0)

Ezúttal határozottabban fogalmaznak, mint korábban:

„Ne utazzanak Ukrajnába az orosz katonai akció és a koronavírus-járvány megnövekedett fenyegetése miatt.”

Ezt pedig azzal egészítették ki, hogy az Ukrajnában tartózkodó amerikaiaknak tanácsos lenne elhagyniuk az országot, amennyiben pedig a maradás mellett döntenek, fokozott körültekintéssel kell eljárniuk a bűnözés, a rendzavarások és egy orosz katonai beavatkozás esetén a lehetséges harci cselekmények miatt.

Ezek szerint nem „csak” az orosz beavatkozás van porondon, illetve annak több verzióját is elképzelhetőnek tartják. Erre utal a rendzavarás és a bűnözés, ezek ugyanis nagyobb valószínűséggel akkor következnek be, ha nem nyílt katonai összecsapások, hanem gerilla-háború alakul ki.

Antony Blinken közölte továbbá a mai napon, hogy még mindig érkeznek orosz csapatok az ukrán határ közelébe…

A támadás pedig bármelyik pillanatban megindulhat.

forrás: szabadeuropa.hu

Ennek okán a külképviseletükön foglalkoztatottak számát folyamatosan csökkentik. Az amerikai Maxar Technologies műholdas felvételei állítólag igazolják is a kijelentést, miszerint az űrből is láthatók az orosz csapatmozgások, és ezek az mutatják, újabb erők érkeztek a térségbe.

Most akkor hogy is van ez? Biden mást mond, mint az amerikai külügyminiszter, és mást, mint a Fehér Ház közleménye. Nem ezt hívják zavarkeltésnek?

Ajánlott Cikkek