Foci Hírek Nagyjaink Semleges Térfél Sport Sport Történelem Történelem Videók

Aranycsapat – Honnan a név?

Bármilyen furcsa is, az általunk ma ismert Aranycsapat nem az első volt a magyar labdarúgásban. De mégis van köze az 1954-es világbajnokságon az NSZK csapatát a csoportkörben 8:3-ra verő, majd a döntőben ugyanezen csapattól 3:2-es vereséget szenvedett, Puskás Ferenc fémjelezte csapathoz!

Borítóképen: Az 1924. évi olimpiai csapat. Fogl Károly, Opata Zoltán, Hirzer Ferenc, Jeny Rudolf, Eisenhoffer József, Guttmann Béla, Mándi Gyula, Obitz Gábor, Braun József, Orth György, Biri János, Kiss Gyula.

Kutatásaink során azt találtuk, hogy az aranycsapat kifejezést (így kisbetűvel!) először írott formában az MTK egy korszakos csapatának megnevezéseként használták, akkor, amikor 1917 és 1925 között sorozatban kilenc bajnoki címmel örvendeztették meg szurkolóikat!

Erre a bizonyítékot a Képes Sport 1940. július 16.-i számában találtunk, melyben Kék-fehér Cavalcade címmel egész oldalt szenteltek a Hungáriának (az MTK 1927-ben szétválasztotta a profi és az amatőr labdarúgást, így nevet váltottak), annak apropóján, hogy a klub kimondta feloszlását.

A kor politikai viszonyit ismerjük, ezzel azonban nem foglalkozunk, maradunk annál, amit a feloszlatás okaként említ – a talán magát K-y betűkkel jelző szerző, de lehet, hogy ezt a részt nem ő írta… – így szól:

„A bevételek csökkentek, a kiadások nem. A pénzforrások (az önkéntes adakozók zsebei) bedugultak, s végül már csak az elnök győzte. Az egyesület csak nehezen tudott beleilleszkedni a mai idők szellemébe, minduntalan súrlódott az új MLSz-szel, így jutott el a végső elhatározásig.”

De vissza a témához, az aranycsapathoz! Nézzük, mit ír arról a korról a szerző, amikor az MTK sorra nyerte a bajnoki címeket! Íme:

Megszületik az aranycsapat

Az 1917/18-as bajnokságban már együtt van az MTK aranycsapata. A bajnokságot 43 ponttal nyerik meg (147:10-es gólaránnyal!) a 31 pontos FTC (42:22) előtt. Ez a csapat maga az eleven tudás. Pompásan játssza a lapos skót iskolát. Kropacsek — Feldmann, Mandl — Kertész II., Nyúl, Vágó — Braun, Konrád II., Schaffer, Schlosser, Szabó nem talál sem idehaza, sem külföldön legyőzőre.

Az idézett cikk (forrás: Arcanum)

Az Orth korszak

Az MTK aranycsapatának fénykorán lép át a Vasas ifjúsági csapatából minden idők legnagyobb magyar játékosa, Orth György — az MTK-ba. A külföldre távozó Schaffer Spéci örökét veszi át a középcsatár helyén — teljes sikerrel. Orth György fogalommá vált. Egész Európában ismerték, szerették és csodálták labdarúgósportunk üstökösét. Orth üstökös volt, mert csak néhány rövid évig ragyogott. 1925 szeptemberében Bécsben az MTK—Amateure mérkőzésen Tandler »belépője« következtében fiatalon, virágjában vesztette el a magyar labdarúgás legendáshírű csatárát. Közben 1921 őszén a sorozatos botrányok miatt a rendőrség betiltotta a futballt, illetve csak zárt kapuk mögött engedélyezte lejátszani a hátralevő mérkőzéseket. Az MTK minden évben biztosan szerzi meg a bajnoki címet, egészen az amatőr futball haláláig.

Nos, az aranycsapat kifejezés tehát az MTK amatőr korszakában született kifejezés, de az Aranycsapat (így nagybetűvel!) mindannyiunk számára az 1954-es VB-döntő csapata marad!

Ui.:

Az MTK 1945-ben újjáalakult, és az azóta eltelt időkben is szerzett nyolc bajnoki elsőséget, de tény, hogy nem tudta elérni a háború előtti szintet a kék-fehér alakulat – ami hol Budapesti Textiles, hol Budapesti Bástya, máskor meg Budapesti Vörös Lobogó, vagy éppen MTK-VM néven szerepelt… -, azonban kijelenthetjük, hogy…

Az MTK-féle aranycsapat, és annak edző-zsenije, Jimmy Hogan rakta le annak a labdarúgásnak az alapjait, melynek legfényesebb sikere az 1938-as és az 1954-as VB-döntőkben csúcsosodott ki. Utóbbi csapat pedig az elődökhöz hasonlóan elnyerték az Aranycsapat nevet!

A kevésbé a reflektorfényben lévő világbajnoki döntő, 1938, Párizs

Ajánlott Cikkek