Hírek

Argentína csatlakozik!

Érdekes fejleményeket hoztak a közeli napon Argentínában, abban az országban, ami nem éppen fizetési hajlandóságáról közismert, és ami 1982-ben elfoglalta a Malvinas-szigeteket (angolul Falkland-szigetek, talán így ismerősebb). Az első hír az volt, hogy a világ csodálkozására úgy tűnt, hogy megállapodnak az IMF-fel lejáró tartozásuk átütemezéséről, de – ahogy az lenni szokott arrafelé… – ez belpolitikai válságot okozott, így végül nem került sor az átütemezési megállapodás aláírására. Történt azonban más!

Borítóképen: Tánc a tangó születésének helyén (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Estudio de la danza, licenc: CC BY-SA 4.0)

Kicsit messziről kezdjük, de hamarosan a téma közepébe csapunk. 2009-ben alakult meg a BRIC (később BRICS) Brazília, Oroszország, India és Kína részvételével (később csatlakozott a Dél-afrikai Köztársaság). A 2014-es kelet-ukrajnai események idején megrendezett G-20 országcsoport kommunikációjával kapcsolatban a BRIC által kiadott közlemény így szólt:

„Az ellenséges nyelvezet, szankciók és ellenszankciók eszkalálódása nem járul hozzá a nemzetközi joggal és az ENSZ Alapokmányával összhangban lévő, fenntartható és békés megoldáshoz.”

Ez akkor oda vezetett, hogy a BRIC-et ahol csak lehetett, támadták, és igyekeztek ellehetetleníteni a nyugati hatalmak. Ma már viszont ilyen nem történhet meg… Az okokat tudjuk, elég csak annyi, hogy az országcsoport olyannyira megerősödött (helyesebben Kína és Oroszország), hogy ma már nem lehet őket visszaparancsolni csakúgy!

Hogy mennyire zavarja a Nyugatot a BRIC-országok térnyerése, jól mutatja, az USA nyomást gyakorol Jair Bolsonaro brazil elnökre, hogy mondja le közelgő moszkvai útját. Nincs kétség, hogy a találkozó létrejön – különösen, miután Washington beleszólt az ügybe! -, de van ám Dél-Amerikában az USA számára komolyabb probléma is!

Alberto Fernández argentín államfő ugyanis azt mondta a sikertelen IMF-megállapodást követően, hogy kormánya le akarja választani Argentínát az IMF és az Egyesült Államok köldökzsinórjáról!

És azonnal a cselekvés útjára is lépett! Nem csak azzal, hogy szervezni kezdték moszkvai útját, hanem azzal is, hogy Kínával átfogó gazdaságfejlesztési megállapodást kötött! Igaz, ez még csak szándéknyilatkozat a két ország között arról, hogy Argentína belép az „Egy út, egy övezet” kínai kezdeményezésű globális gazdasági-infrastruktúra fejlesztési programba, de ismerve Peking tempóját, hamarosan „berúgják a motort”, és érdemi megállapodás, valamint ezt követően komoly gazdasági együttműködés következik a két ország között!

Hogy mennyire komoly a felek szándéka, jól jelzi, hogy;

Argentína közölte, változatlanul kiáll az „egy Kína” elve mellett, Kína pedig támogatja Argentína követelését, miszerint teljes szuverenitást kíván gyakorolni a Falkland-szigetek felett!

Hoppá! Üdv a klubban! – mondhatják Pekingben és Moszkvában. Nagyon úgy tűnik, hogy újabb ország csatlakozik azok táborához, akik nem kérnek az amerikai befolyásból, és nem kérnek azokból a diktátumokból, amit a Nyugat kényszerít a világra.

Persze ez most még nem jelent sokat, hiszen Argentína valutatartalékai kimerültek, az éves infláció 50% felett van, a feketepiaci dollár-peso árfolyam pedig több, mint a duplája a hivatalos váltási árfolyamnak… Fernández szerint Oroszország viszont fontos szerepet játszhat országa függetlenedési törekvéseiben (tegyük hozzá Kína szintén!).

Argentína partnersége – Brazíliával együtt – nagyon komoly stratégiai pont lehet Oroszország és Kína számára!

Tegyünk hozzá a 2018-ben folyósított 44,5 milliárd dolláros hitel (egy 57 milliárdos keret lehívott része), aminek átütemezése nem jött össze, az Argentínának nyújtott 21. „segélycsomag” (idézőjel, mert ez hitel!) volt, mióta az ország 1956-ban csatlakozott az IMF-hez…

Ajánlott Cikkek