Magyarság Történelem Történelem Videók

Asztalhoz Magyar! A köménymag, a gyógyító fűszer

Néhány élelmiszer történész úgy gondolja, hogy a köménymag lehet az egyik első fűszer, amelyet valaha használtak az európai régióban, mivel a köménymagot a svájci ősi tólakások régészeti ásatásaiban is megtalálták. Márpedig ez a kultúra Kr. e. 6000-ig létezett…

Borítóképn: A kömény

Erre akár lehetne azt mondani, hogy legalább részben feltételezés, de az első írásbeli feljegyzés a köménymag az Kr. e. 1552-ben nyúlik vissza az egyiptomi orvosi papiruszban, ezek az ősi egyiptomi szövegek betekintést nyújtanak az orvosi gyakorlatokba és eljárásokba, valamint az ókori Egyiptomba, és részletesen mesélnek a betegségről, diagnózisáról és a betegség kezeléséről, ideértve a gyógynövényeket, mágikus varázslatokat és műtéteket.

Azt ugyan nem tudjuk, hogy mire használták az ókori Egyiptomban, de azt tudjuk, hogy a modern orvostudomány kiderítette, hogy a köménymag illóolajában található kuminaldehid kis molekulaként gátolja az alfa-szinuklein csomósodását, amely olyan súlyos neurodegeneratív betegségekben játszik szerepet, mint a Lewy-testek által okozott elmebaj, Parkinson-kór, és multiszisztémás atrófia.

Nem ismerjük mindegyik itt felsorolt betegséget, de látható, hogy a köménymag bizony nem csak egy fűszer, hanem bizony gyógyszerként is alkalmazható!

Rajzos leírása

Persze azt, hogy miként és hogyan kell orvosi használatra alkalmassá tenni, és hogyan kell alkalmazni, azt meghagyjuk az orvostudománynak, mi inkább maradunk a konyhánál – ott már jártunk, de orvosi egyetemen még nem… 😊

Nos, haladva egy kicsit az időben, azt látjuk, hogy a köménymagról a Biblia is említést tesz, és a hozzáértők szerint Európában általánosan a 13. században terjedt el – így nálunk is. Ez a fűszer tehát igen régen velünk van, de nevének eredetére máris rengeteg „megoldást” találtunk, ami annyit tesz, hogy a név eredete bizony eléggé kétséges!

Egyes vélemények szerint eredete visszavezethető középkori latin “carvi”, az arab “karawyā”, a görög “karon” (ami a kömény) és a laumin szó, a cumin (más néven a köménymag ) szójából származik. Más vélemények szerint a latin cumanum közvetítésével a sémi nyelvekből terjedt el: héber kammón, arab kammún. A magyarba a középfelnémet kümin nyomán kerülhetett.

Azzal együtt, hogy nem világos, miért kellett a névnek olyan kacskaringós utat megtennie, hogy az alapvetően déli és keleti eredet mellett végül nyugatról érkezzen meg a magyar elnevezés, azt mondjuk, hogy – miután nyelvkutatók sem vagyunk! – ezt a kérdést döntsék el a nyelvészek! Azt persze tudjuk, hogy ez egy parttalan vita (lenne), így maradjunk annyiban, hogy a köménymag az köménymag – és kész!

A nálunk elterjedt változat egyébként kétnyári növény. Az első évad akkor tekinthető palánta évének, amikor sárgarépára hasonlít, 8-10 hüvelyk magas, finoman eloszlatott levelekből álló rozetta (kör alakú), és hosszú csapgyökért alkot. Gyökere gumós, fehér színű, ehető, édes ízű, aromás, hasonló a paszternákhoz. Szára csupasz, hosszában barázdált, keskeny lándzsás levelei erősen osztottak. Apró, fehér virágai ernyőben nyílnak, kerekded, barázdált termése 3–4 mm nagyságú, kissé ánizsos, enyhén borsos, mentolos ízű. A növény bármely része megmorzsolva erős illatot áraszt.

A második évszakban a növény 2-3 méter magasra növekszik, és egy nagy, lapos tetejű virágfejet hoz létre, fehér, sárga, vagy zöld virágokkal. Virágzása után a termesztett köménymag barnás színűek, bordás és kissé félhold alakúak.

Az egynyári változat mediterrán eredetű, magasabb, de rövidebb a gyökere, a szárazságot jobban tűri, ugyanakkor hatóanyagokban kevésbé gazdag.

Fanyar, érdekes íze miatt más fűszerekkel – más országokban – ritkán kombinálják. Nálunk viszont előfordul, hogy más fűszerekkel együtt alkalmazzák; bizonyos ételekbe (saláták, körözött) beleszórják, másokba (kelkáposzta-főzelék, húsok) belefőzik, a rántott levesnél (köménymagleves) viszont a rántásba teszik. Levesek, saláták, főzelékek, sültek, káposztás, burgonyás, sajtos, túrós ételek, kolbászfélék, körözöttek, puha sajtok, péksütemények, pogácsák ízesítője; a savanyúságok és a savanyú káposzta elengedhetetlen fűszere. Fűszerkeverékek és -kivonatok alapanyaga. Egészben és őrölt formában is kapható.

Ki szereti? Ki nem? Vannak előbbiek is, utóbbiak is, de tény, ez a fűszer gyógynövény is!

Ajánlott Cikkek