Erdély Hírek Nagyjaink Tájak/korok Történelem

Asztalhoz magyar! A székelygulyás története

A székelygulyás nem csak népszerű és igazán jóízű, zamatos étel, hanem van egynémely nevezettessége is. Először is az, hogy valójában nem székely az eredete, az erdélyi konyha nem is ismeri. Másodszor az, hogy nevében nem csak a jelző, hanem a jelzett sem stimmel: nem is gulyás.

Borítóképen: Székelygulyás

Nem tartozik bele a gulyásfélék családjába, mindenki megmondhatja, nem is hasonlít rájuk, mi dolga is lenne a gulyásban káposztának? Honnan hát ez az elnevezés, ami pestiesen nem kis logikával, az erdélyi káposztás ételekre emlékeztetve székelykáposztának is átalakítottak?

Ez a harmadik s mindenképpen legnagyobb nevezetessége. A székelygulyás „keresztapja” ugyanis nem kisebb ember, mint Petőfi Sándor kortársa: Székely József vármegyei fő levéltáros. A Vármegyeházával szomszédos volt annak idején Gránátos utcai (ma: Városház utca) Komló-kert, ahová mindketten bejáratosak voltak.

Történt egy napon 1846-ban, hogy amikor Székely későn tért be oda ebédre, éppen kifogyóban voltak az ételek, csekély volt a választék. A készséges kocsmáros a vendég kívánságára a maradék savanyúkáposzta-főzelék és sertéspörköltet egybekeverve, egy tálban szolgálta fel. A rögtönzés ízesnek, kellemesen zamatosnak bizonyult.

Tanúja volt ennek Petőfi, aki legközelebb ezt rendelte magának, s hozzáragasztotta a Székely nevét. Hamarosan meggyökeresedett, ismertté vált a „Székely gulyás”, amelyre utóbb került rá díszítésül és ízesítésül a tejföl. Ismerjük el, hogy javára vált……

Igaz, nem igaz, lejegyezte Magyar Elek. (Az ínyencmester szakácskönyve. 1986)

Bánja kánya, hogy így volt, vagy sem, a lényeg, hogy enélkül az igazán ízletes étel nélkül szegényebb lenne konyhánk, ezért most egy recept, amit elkészítettünk, és mondhatjuk; bevált!

Székelygulyás

Hozzávalók: 1 kg aprókáposzta, vagy szálasra vágott fejes káposzta, 70-80 dkg borjúcomb, 2 fej hagyma, só, bors, pirospaprika, 2 evőkanál sertészsír.

Elkészítése: A káposztát hideg vízben átmossuk, hogy veszítsen sósságából, de savanyúsága megmaradjon. Egy lábosban zsírt olvasztunk és a káposztát, időnként kevés vizet töltve alá, lassú tűzön puhára pároljuk. Közben egy másik edényben üvegesre dinszteljük a felaprított hagymát, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a kockára vágott borjúhúst és ezt is, időnként kevés vizet adva hozzá, fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk. Közben sózzuk és borsozzuk. Amikor mind a káposzta, mind a hús puha, a nagyobbik edényben összetöltjük a kétféle ételt, összekavarjuk és még negyedórát együtt főzzük. Tejföllel tálaljuk.

forrás: Erdélyi Napló

Ajánlott Cikkek