Hírek Magyarság Tájak/korok Történelem Történelem Videók

Asztalhoz magyar! Petyek, a balatoni halászlé

Ha azt gondolja a kedves olvasó, hogy a szegedi és a bajai (avagy tiszai és dunai) halászlékkel ki is merül a magyar halból készült levesek választéka, komolyan téved! Van ugyanis a petyek, a balatoni halászlé, melyet a halászok hajóikon készítettek, hiszen a lehalászás időszakában rendkívül hosszú munkanapjaik voltak, már csak azért is, mert a különböző fajtákat más-más napszakokban halászták le…

Borítóképen: Petyek tálalva!

A balatoni halászlé legalább két-három pontyból készül, már csak azért is, mert a régi halászok szerint egy jó halászlében legalább négy fél fej van.

A pikkelyezés és a zsigerek eltávolítása után a halakból halszeleteket (patkószeleteket) vágnak és lesózzák, és ezek még félreteszik.  A halfejeket kettévágják, eltávolítják a garatfogakat, ellenben a hal szemét a halászok nem vették ki, mert – ahogy mondták – „így van együtt”, meg mert ez is egyfajta csemege, akárcsak az egész halfej.

Hagymát pucolnak, és zsíron üvegesre párolják, majd zöldpaprikát tesznek hozzá, és tovább párolják, és belekerül az apróra karikázott fokhagyma is, és a cikkekre vágott paradicsom. Sűrű kevergetés mellett tovább párolják ezt a „lecsós” elegyet, míg teljesen szét nem esik.

Ezek után jöhet a pirospaprika, majd egy újabb keverés után jöhet egy pohár víz. Ezek után jönnek a halfejek, melyeket kopoltyúval lefelé helyeznek el, és a „lecsós” elegyet rákanalazzák, majd jönnek a pontyfarkak, a farok utáni félpatkó, majd a patkószeletek.

Felengedik vízzel, de úgy, hogy a szeleteket egy-két ujjnyira lepje el. A forrás után jöhet bele egy újabb adag pirospaprika, és persze folyamatosan ellenőrizni kell a sósságot, és szükség esetén azt is adagolni a leveshez.

A forrás után számított negyven perc múlva kerülnek a lébe a belsőségek. Az ikránál különösen fontos, hogy ne főzzék túl, mert akkor „sörétté válik” és a bogrács, vagy lábos alján le is éghet, amit persze az alul lévő, igen kis felületen érintkező halfejek is igyekeznek meggátolni.

 A forrás után jó ötven perccel kész a leves, melyet kenyérrel fogyasztottak el.

Ajánlott Cikkek