Magyarság Tájak/korok Történelem Történelem Videók

Atomkiállítás, 1955

Érdekes dolgok történtek a múlt század ötvenes éveiben. ’56 előtt vagyunk, nem erről lesz szó, sőt, politikáról is csak annyi szót ejtünk, ami a téma kapcsán feltétlenül szükséges. A kor politikai eseményei jobbára mindenki előtt ismertek, a nem tisztázott kérdéseket pedig inkább rábízzuk az arra hivatottakra.

Borítóképen: Nyugati tér, előtérben az atomvillamossal – 19550

Atomvonatról már sokan hallhattak, na de atomvillamosról ki hallott már? Pedig volt ilyen, méghozzá Budapest forgalmas helyein, na meg olyan gyárakban, üzemekben is, amelyeknek volt villamos-összeköttetése. Ne feledjük, ekkoriban még javában használták a villamos vonalakat teherszállításra is akár!

Elég csak a Mukit említeni:

De itt és most nem olyan villamosokról lesz szó, amelyek esetleg főtőelemeket, vagy kiégett hulladékot szállítottak volna, hanem egy olyan villamosról, amiben egy úgynevezett atomkiállítást rendeztek be!

Az atomvillamos a Nyugati téren – 1955

A villamoson egy kiállítást mutattak be, ami a Hirosimában végzett pusztítás bemutatásával kezdődött, majd pedig arra tért át, hogy a Szovjetunió – szemben „a zimperialista” nyugattal! – kizárólag békés célokra használja az atomenergiát! Ez persze egy kicsit sem volt igaz, de akkoriban nálunk ez nem lehetett vita tárgya…

És volt ilyen vonattal is…:

A villamos egyébként nem csak a Nyugati téren, hanem más helyeken is leparkolt, és megtekinthető volt a kiállítás a helyiek számára, hanem gyárakba, üzemekbe is ellátogatott. Kering egy kép az interneten, ami a Vörös Csillag Traktorgyárban tett látogatását is megörökíti, de ezt jogvédelmi okokból nem közölhetjük (fizetős tartalom).

A lényeg az, hogy volt ilyen is, és biztosan sokan megtekintették a kiállítást. Nem gondoljuk, hogy a cél a paksi beruházásnak akart „megágyazni”, hiszen az erőmű építése csak 1969-ben kezdődött el – és 1987-ben ért véget…

Ajánlott Cikkek