Hírek

Átvette a honvédség az első magyar Panzerhaubitze 2000-es önjáró tarackot

Átvette a Magyar Honvédség az első Panzerhaubitze 2000-es önjáró tarack referenciapéldányát – közölte Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos titkársága a Portfolio-val.

Borítóképen: Az Olasz hadsereg PzH 2000, önjáró tarackja 2015. október 17-én a Trident Juncture 15. idején (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: A Szövetséges Összhaderőnemi Brunssumi Parancsnokság)

Forrás: portfolio.hu

Magyarország összesen 24 Panzerhaubitze 2000-es önjáró tarackot vásárolt a német Krauss-Maffei Wegmann (KMW) vállalattól. A most leszállított jármű egy úgynevezett referenciapéldány, vagyis e minta alapján gyártják majd le a többi önjáró löveget a KMW kasseli üzemében. Az eszköz csak később áll hazai szolgálatba, egyelőre visszaszállítják Németországba.

Az ilyen harcjárművek kialakítása sok szempontból a megrendelő igényeihez igazodik, így vélhetően a magyar preferenciák alapján készült el a mostani eszköz is, melyhez hasonló lesz a maradék 23 jármű.

A rendkívül erős német Panzerhaubitze 2000 önjáró tüzérség akcióban: PzH 2000 előtűz

Úgy tudjuk, az első önjáró lövegek tavasz végén, nyár elején érkeznek majd meg Tatára, ahol a 25. Klapka György lövészdandár 101. tüzérosztályához csatlakoznak majd. a 24 járműből álló állomány jövőre lesz teljes.

Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos emlékeztetett: Magyarország 2004 óta nem rendelkezik önjáró lövegekkel, a Panzerhaubitzék beszerzése lényegében az önjáró tüzérség modern technikai alapokon történő újjáépítését jelenti.

A kormánybiztos arról is beszélt, hogy Várpalotán hamarosan várhatóan sor kerül egyéb lőszertípusok mellett 155 milliméteres tüzérségi lőszerek előállítására is, így Magyarország várhatóan e tekintetben önellátó lesz.

Ultimate Weapons- PzH 2000

A tarackok kezelőszemélyzetének képzése jelenleg zajlik, Németországban, a Bundeswehrrel együttműködésben. Első körben azokat a kezelőket, karbantartókat képzik majd ki, akik az itthoni személyzet kiképzéséért lesznek felelősek.

Mit tudnak az új lövegek?

2018. decemberében jelentették be, hogy Magyarország új harckocsik és önjáró lövegek beszerzéséről kötött megállapodást a német KMW-vel. A szerződés értelmében 44 új Leopard 2A7+ harckocsival és 24 önjáró löveggel gyarapodik a Magyar Honvédség.

A Panzerhaubitze 2000-es egy 155 milliméteres önjáró tarack, alapesetben körülbelül 30 kilométeres lőtávolsággal rendelkezik, de rakéta-póthajtású lövedékkel ez akár 55-60 kilométerre is növelhető. A fegyverrendszer sajátossága, hogy kifejezetten nagy tűzgyorsaságú, akár 10 lövést is képes leadni 56 másodpercen belül, MRSI-rendszerének köszönhetően pedig különféle dőlésszögben leadott lövedékekkel is képes azonos célt találni. A jelentős tűzerő mellett a jármű kiemelt páncélvédettséggel is rendelkezik, növelve a kezelőszemélyzet túlélőképességét.

A Magyar Honvédség mellett számos ország, köztük Olaszország, Görögország, Katar, Horvátország és Hollandia és értelemszerűen Németország használja a Panzerhaubitzéket, többségében ezekben az országokban is a régi 2Sz1-es, 2Sz3-as, illetve amerikai M109-es önjáró lövegeket váltották ezzel a modernebb típussal.

2019. májusában a Honvédelem Napja alkalmából rendezett bemutatón, illetve a 2021-es kecskeméti repülőnapokon személyesen is találkozhattunk az eszközök bemutatópéldányaival.

Úgy tudjuk, a katonák körében folyik a találgatás arra vonatkozóan, hogy változik-e az eszközök hazai neve, hasonlóan ahhoz, ahogy az Ejder Yalcin 4×4-esek is a magyar ajak számára barátságosabb Gidrán néven álltak szolgálatba. Egyelőre hivatalos forrásból még nem erősítették meg a névváltozást, de nem kizárható az sem, hogy sor kerül erre.

Ajánlott Cikkek