Hírek

„Ausztria felelősségteljes európai országként lép fel”

„Ha ez a látogatás be volt ütemezve, akkor vannak bizonyos célok. E tekintetben Ausztria felelősségteljes európai országként lép fel, amely jól tudja, hogy Oroszország és Európa teljes elfordulása egymástól egészében nem fogja pozitívan befolyásolni sem a modern világ gazdasági, sem politikai, sem geopolitikai kontúrjait. … Ez (a tárgyalás – a szerk.) ismét azt bizonyítja, hogy a modern politikában a pragmatikus szemlélet érvényesül” – Gyenyis Gyenyiszov, a Békefenntartó Kezdeményezések és Konfliktusok Intézetének igazgatója, az Orosz Föderáció kormánya alá tartozó Pénzügyi Egyetem docense.

Borítóképen: Karl Nehammer (most osztrák kancellár) az EPP Politikai Közgyűlésén, 2019. március 20-án (forrás:
Az EPP Politikai Közgyűlése, 2019. március 20
 via commons.wikimedia.org, szerző: Európai Néppárt, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

A folytatásban elmondta, hogy Karl Nehammer osztrák kancellár azzal érkezett, hogy egyfajta híd legyen Moszkva és Brüsszel között. (Brüsszelben van a NATO központ is). Gyenyiszov megjegyezte, hogy Ausztria semlegessége okán alkalmas erre a szerepre, de – mint mondta – ehhez vannak közelebbi partnerei is Oroszországnak.

Példaként Szerbiát, Törökországot és Magyarországot nevezte meg!

Ezek szerint tehát Magyarország esetében (is) van egy olyan elképzelés a Kremlben, hogy hídként, avagy közvetítőként tud fellépni Brüsszel felé. Ez érdekes meglátás, ugyanis nyilván Moszkvában is értesültek Budapest és Brüsszel vitáiról, de talán úgy gondolják (ahogy véleményünk szerint igaz is!), hogy az Európa és Oroszország közötti gazdasági kapcsolatok vannak olyan fontosak, hogy Brüsszel akár Magyarország közvetítését is elfogadja.

Sokkal többet nem lehet tudni a tárgyalásokról, mert azok – osztrák kérésre – a zárt formátumot választották. Gyenyiszov szavai viszont fontosak, mert Magyarország egy olyan szerepet kaphat a konfliktusban, ami tényleg „testhezálló” lenne, hiszen a magyar kormány kizárólag humanitárius segítséget – na meg nem kevés gázt… – ad Ukrajnának, fegyvereket, illetve szállítási útvonalat viszont nem biztosít.

Ezzel pedig egy olyan uniós ország – talán egyedüliként -, aki a békét akarja, és azt tárgyalásos úton képzeli el.

Ajánlott Cikkek