Hírek

Az Állami Duma javasolta az Európai Unióba irányuló gázszállítás ideiglenes leállítását

Április 10-én az Állami Duma krími régióbeli képviselője, Mihail Seremet azt javasolta, hogy „kemény szankciókkal válaszoljanak” az Európai Uniónak (EU), és ideiglenesen állítsák le a gázszállítást az unió országaiba.

Borítóképen: Annalena Baerbock német külügyminiszter, harcos zöldpárti, és fegyverszállításpárti politikus a német Bundestag plenáris ülése 2019. május 9-én Berlinben (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Olaf Kosinsky, licenc: CC BY-SA 3.0 DE) A kép illusztráció

Seremet szerint az ilyen akciók válasz az “Oroszországgal szembeni veszett, tiszteletlen és megalázó politikára” – írja a Gazeta.ru.

„Úgy gondolom, hogy barátságtalan tetteikre válaszul kemény szankciókkal kellene válaszolnunk – átmenetileg teljesen le kell állítani az energiaforrásokkal való ellátásukat, amíg az európai elvtársak rá nem jönnek, hogy az Oroszországgal szembeni agresszív politika számukra káros és büntetendő” – idézi a képviselőt a Novostyi.

Seremet azt is hangsúlyozta, hogy az EU végzetes hibát követett el, amikor az Egyesült Államokat választotta legjobb barátjának.

Érdekes kérdés, hogy miként is lesz, ha az Unióba irányuló gázszállításokat felfüggeszti a Gazprom, mert – mint tudjuk – Magyarország kész rubelben fizetni az orosz gázért. Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter pedig már azt is bejelentette, hogy az Unió előírásainak megsértése nélkül tudják megoldani ezt a kérdést!

Azért különösen pikáns a téma, mert korábban Oroszország az Európai Unió minden országát – így Magyarországot is! – barátságtalan államnak minősítette (éppen ezért kéri rubelen a gáz ellenértékét), ugyanakkor Magyarország ellentétben az Unió más országaival már korábban bejelentette, hogy hajlandó rubelben fizetni.

Ezúttal lesz kivétel? Mert bizony a szállítások leállításának fő oka az lehet (erről nincs információnk, csak feltételezés!), hogy aki nem fizet rubelben, annak nincs szállítás, hiszen ez az oroszok olvasatában annyit jelent, hogy nem tudnak/akarnak fizetni…

Lehet, hogy az csak hiú ábránd részünkről, mert a képviselői javaslat a szankciókat hozza fel indokként, márpedig Magyarország az eddigi szankciókat megszavazta.

Ajánlott Cikkek