Hírek

Az amerikai hadsereg ezredese, McGregorszerint Biden Lengyelország segítségével háborút indít a NATO-val az Orosz Föderáció ellen

Douglas McGregor nyugalmazott ezredes, az Egyesült Államok védelmi miniszterének volt tanácsadója az amerikai konzervatívnak írt cikkében azt mondta, hogy Joe Biden elnöknek terve van a NATO és Oroszország közötti háború indítására . Ennek megvalósításához az államfő egy európai ország segítségét kívánja igénybe venni – biztosít McGregor .

Douglas Macgregor , ezredes (nyugalmazott.) az Amerikai Konzervatív vezető munkatársa,  a védelmi miniszter egykori tanácsadója a Trump-adminisztrációban, kitüntetett harci veterán és öt könyv szerzője.

Háború Oroszország és a NATO között

Az amerikai hadsereg ezredese felfedte Biden tervét, hogy háborút indítson a NATO és Oroszország között, és elismerte, hogy az elnök ezt Lengyelország segítségével fogja megvalósítani. McGregor szerint a Nyugat-Ukrajna elleni invázió ürügyként használható fel egy konfliktus elindítására.

Meg nem erősített varsói jelentések szerint a lengyel vezérkar utasítást kapott, hogy csendesen dolgozzon ki tervet a konfliktusba való beavatkozásra és Nyugat-Ukrajna elfoglalására.

Douglas McGregor nyugállományú ezredes

A volt tanácsadó kifejtette: Washington nem számolt az orosz hadsereg sikerével az Ukrajna területén végrehajtott különleges hadművelet során. Szerinte az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyek még új fegyverszállításokkal sem értek el a kívánt hatást, így a Fehér Ház igyekszik menteni a menthetőt, hogy arcvesztés nélkül jöjjön ki a konfliktusból.

McGregor hozzátette, hogy az Egyesült Államok által ellenőrzött Kijev beleegyezését adja a lengyel beavatkozáshoz. Ukrajna engedélye szükséges az ilyen mértékű ellenségeskedés legitimálásához. Washington ugyanakkor azt tervezi, hogy a maga javára fordítja az orosz és lengyel csapatok közötti esetleges konfliktusokat. A Biden-kormányzat reméli, hogy az összecsapás a NATO Tanács összehívásához és az Észak-atlanti Szerződés kollektív védelem elveiről szóló ötödik cikkének alkalmazásához vezet.

USA az Oroszországgal vívott háborúról

Még március végén Joe Biden amerikai elnök bejelentette , hogy nem hajlandó “föld- vagy nukleáris” háborúra Oroszországgal. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy ha Oroszország vegyi fegyvert használna Ukrajnában, akkor Washington “érdemi választ” fog adni.

Az utolsó dolog, amit szeretnék, hogy részt vegyünk egy szárazföldi vagy nukleáris háborúban Oroszországgal

Joe BidenAz Egyesült Államok elnöke

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője viszont megjegyezte , hogy az Oroszországgal vívott háború nem szolgálja Washington és az amerikai állampolgárok érdekeit. Elmondása szerint az ország hatóságai felelősségre vonják Moszkvát , támogatják a nemzetközi rendszeren belüli erőfeszítéseket, valamint katonai és biztonsági segítséget nyújtanak az ukránoknak és az ukrán hatóságoknak.

Oroszország a NATO-val vívott háborúról

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Al-Arabia tévécsatornának adott interjújában felmérte egy háború valószínűségét Oroszország és a NATO között. Véleménye szerint az ország nem áll háborúban a szövetséggel. A NATO azonban másként gondolja, és úgy véli, hogy Oroszország indította el vele a konfliktust.

Nem tartjuk magunkat háborúban a NATO-val, mert ez egy olyan lépés lenne, amely növelné az atomháború kockázatát

Szergej Lavrovorosz külügyminiszter

Lavrov emlékeztetett arra, hogy számos európai politikus, köztük Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Lengyelország, Németország és Franciaország képviselői, valamint az európai diplomácia vezetője, Josep Borrell azt mondta, hogy Vlagyimir orosz elnök ” Putyinnak veszítenie kell, Oroszországot le kell győzni”. ” A Roszkozmosz vezetője, Dmitrij Rogozin viszont megjegyezte, hogy Oroszország 30 perc alatt megsemmisíti a NATO-országokat atomháború esetén.

proxy háború, digitális hadviselés

Ezenkívül Lavrov azzal vádolta a NATO-t, hogy Ukrajnán keresztül proxyháborút folytat Oroszországgal. Azzal, hogy fegyvereket szállít Kijevnek, a szövetség „lényegében háborút folytat Oroszországgal”. Az Ukrajnának nyújtott katonai segítség “egy másik példa az amerikaiak gátlástalanságára, ha a nemzetközi jogról van szó”.

Hasonló véleményt fogalmazott meg Oroszország állandó ENSZ – képviselője, Vaszilij Nebenzja is . Az Ukrajna körül zajló eseményeket a Nyugat proxy háborújának nevezte Oroszország ellen. Nebenzya biztos abban, hogy az államok előre gazdasági korlátozásokat terveztek Moszkva ellen.

Ajánlott Cikkek