Hírek Videók

Az amerikai hadsereg készen áll az első lézerfegyverekkel felszerelt Strykerek bevetésére

A DefenseNews beszámolója szerint az amerikai Strykereket a Raytheon 50 kilowatttos lézerágyújával szerelik fel! Ez már nem a fejlesztés időszaka, az megtörtént, sőt, a kiválasztási folyamat is lezajlott, így már szeptemberen érkezhetnek a forradalmian új technológiát kpviselő harci eszközök.

Borítóképen: Zöld lézer lő át lebegő részecskék felhőjén (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Tommology, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

A hadsereg az irányított energia manőver-rövid hatótávolságú légvédelmi rendszerét „Guardian”-nak nevezte el. Miután tavaly tavasszal az új-mexikói White Sands Missile Range-en tesztelték első prototípusát egy-, két- és háromosztályos pilóta nélküli repülőgép-rendszerekkel, rakétákkal, tüzérséggel és aknavetőkkel szemben, ebben a hónapban további teszteket terveznek.

Az amerikai hadsereg először 2019 közepén kötött szerződést a Kord Technologies-vel, a KBR leányvállalatával, hogy az első prototípuskészlet fővállalkozójaként szolgáljon. A Kord ezt követően alvállalkozói szerződéseket kötött a Northrop Grumman és a Raytheon Technologies vállalatokkal, hogy versenyezzenek a lézermodul szállításáért.

Az amerikai hadsereg új szuperlézerfegyvere készen áll a harcra

A Northrop problémákat tapasztalt a Kord által biztosított energia- és hőkezelési rendszerrel kapcsolatban, amikor integrálták a rendszerébe, és a múlt év végén egy tesztelés során tűz ütött ki. A problémák az új évben is fennálltak, a Northrop pedig a demonstráció előtt kiesett a versenyből. A Raytheon csapata folytatta a rendszer bemutatását, és a hadsereg úgy döntött, hogy tovább megy ezekkel a prototípusokkal. A cég 123 millió dolláros szerződést kapott a lézerfegyver szállítására.

Érthető, hogy az amerikaiak ebbe az irányba mozdulnak, amikor a hiperszonikus fegyverek terén lemaradásban vannak, ugyanakkor látni kell, hogy a hiperszonikus rakéták fejlesztése elengedhetetlen, mert a lézerfegyverek hatótávolsága (ma még?) korlátozott.

A teljes cikk ITT olvasható.

Ajánlott Cikkek