Hírek

Az amerikai kongresszus újabb rekordméretű segélycsomagot hagyott jóvá Ukrajnának

Az Egyesült Államok Képviselőháza jóváhagyta egy mintegy 40 milliárd dolláros kiegészítő segélycsomag kiosztását Ukrajnának

Május 11-én, kedden az Egyesült Államok Kongresszusának Képviselőháza jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely rekordösszegű, mintegy 40 milliárd dolláros kiegészítő segélycsomagot utal Ukrajnának. Erről a TASS számolt be .40 milliárd dollár

új csomagot dolgoz ki az Ukrajnának nyújtott további amerikai támogatásról

Joe Biden amerikai elnök korábban kérelmet nyújtott be a Kongresszushoz e kiegészítő finanszírozás iránt . 368 kongresszusi képviselő szavazott a kezdeményezés mellett, 57-en nemmel. A törvényjavaslat most a Kongresszus Szenátusa elé kerül. Jóváhagyás esetén a dokumentumot aláírásra benyújtják Bidennek.

A törvényjavaslat magában foglalja a pénzeszközök elosztását a Kijevnek nyújtott katonai, gazdasági és humanitárius segítségnyújtáshoz .

Az erőforrások kimerülése

Biden korábban sürgette a törvényhozókat, hogy azonnal hagyják jóvá a törvényjavaslatot, hogy a következő napokban aláírhassa a dokumentumot. Ellenkező esetben Washington hamarosan kénytelen lesz felfüggeszteni a Kijevnek nyújtott segélyeket, mivel a Kongresszus által elkülönített korábbi források gyakorlatilag kimerültek.

John Kirby , a Pentagon szóvivője arról is beszélt , hogy az amerikai hatóságok május végéig kimeríthetik azt a fennmaradó 100 millió dollárt, amely az Egyesült Államok kormányának rendelkezésére áll Ukrajna katonai segítségére . Sürgette a Kongresszust, hogy gyorsítsa fel a Joe Biden elnök által Ukrajna különböző területeken történő megsegítésére kért 33 milliárd dollár elkülönítését. Kirby azt is elmondta, hogy valójában Washington már „a 2021-es katonai költségvetésének megfelelő összeget” különítette el Kijevnek.

Christine Wormuth , a Pentagon szóvivője szerint több mint egy évbe telhet, mire Washington feltölti a Kijevbe szállított páncéltörő rendszerek arzenálját.

Új segítség

Ugyanakkor május 7-én arról számoltak be , hogy az Egyesült Államok 136 millió dolláros katonai segélycsomagot ad Ukrajnának új típusú fegyverekkel, köztük helikopterekről indítható rakétákkal, valamint páncélozott járművek csapására használt Switchblade drónokkal. és gyalogsági eszközökkel. Emellett a Pentagon Puma kézi drónokat vásárol Ukrajna számára. A Fehér Ház újabb 150 millió dolláros katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának .

Az új segélycsomag megvitatásán Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és ukrán kollégája, Alekszej Reznikov vett részt . Ismeretes, hogy az új amerikai segélycsomag tüzérségi lövedékeket, elektronikus haditechnikai eszközöket és radarokat tartalmaz.

Május 9-én Joe Biden amerikai elnök aláírta a Lend-Lease program keretében Ukrajnának történő fegyverszállításról szóló törvényt, hogy egyszerűsítse a Kijevnek nyújtott katonai segítségnyújtást. A törvényjavaslatot április 29- én hagyta jóvá a Kongresszus Képviselőháza. A dokumentumot január 19-én nyújtották be megfontolásra, míg a különleges hadművelet megkezdését február 24-én jelentették be.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök történelmi lépésnek nevezte azt , hogy Biden aláírta a kölcsönbérleti törvényt.

Vjacseszlav Volodin , az Állami Duma elnöke viszont arra figyelmeztetett , hogy az Egyesült Államok Kongresszusának Ukrajnának szóló kölcsönbérleti döntése eladósodásba sodorja Kijevet. Hozzátette azt is, hogy az ukránok jövő nemzedékei fizetni fognak azért a lőszerért, felszerelésért és élelmiszerért, amelyet az Egyesült Államok szállít Kijevnek.

Volodin emlékeztetett arra, hogy a Lend-Lease drága áruhitel. Világosnak nevezte Washington indítékait, ahol úgy döntöttek, hogy hitelt nyújtanak Ukrajnának – a kölcsönlízing többszörösére növeli az amerikai katonai vállalatok profitját.

Ajánlott Cikkek