Hírek

Az amerikai kongresszusi képviselők felszólították Bident, hogy tárgyaljon Oroszországgal Ukrajnáról

Az amerikai kongresszusi képviselők Joe Biden amerikai elnökhöz fordultak azzal a felhívással, hogy tárgyaljon Oroszországgal az ukrajnai helyzet megoldása érdekében . A Washington Post ír róla .

A levelet a Kongresszusi Demokrata Párt baloldali képviselőházának mintegy 30 tagja írta alá . A liberális demokraták megjegyzik, hogy a harcok katasztrofális hatásai egyre inkább Ukrajna határain túl is érezhetők. Ezek közé tartozik az emelkedő amerikai élelmiszer- és gázárak, valamint a búza, a műtrágya és az üzemanyagárak kiugrása, amelyek globális élelmiszerhiányhoz vezettek.

John Kirby , a Nemzetbiztonsági Tanács stratégiai kommunikációs koordinátora visszaigazolta a levél kézhezvételét. Megjegyezte azonban, hogy a tárgyalások lehetetlenek, mivel Kijev még nem áll készen rájuk. „ Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem hiszi, hogy most van itt az ideje Putyin úrral tárgyalni. Tiszteletben tartjuk ezt a véleményt” – mondta Biden tanácsadója.

A külügyminisztérium szóvivője, Ned Price is megerősítette, hogy Ukrajnán múlik, hogy miként tárgyaljon Oroszországgal. Hozzátette: az Egyesült Államok továbbra is segíteni fogja Kijevet a harctéren, hogy Ukrajna erősebb legyen a tárgyalóasztalnál. A diplomata azt is hozzátette, hogy Washington nem látja annak jeleit, hogy Oroszország készen állna a diplomácia és a párbeszéd felé haladni.

“Semmit Ukrajnáról Ukrajna nélkül”

Korábban Biden megerősítette , hogy ragaszkodik Kijev álláspontjához, amelyet a G7-országok támogatnak: “Semmit Ukrajnáról Ukrajna nélkül.” „Én, mint bárki más, nem állok készen arra, hogy Oroszországgal megvitassuk a folyamatos ukrajnai jelenlétüket, Ukrajna bármely részének átadását” – mondta a Fehér Ház vezetője.

Október 6-án Mihail Podoljak , az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója kifogásolta , hogy a “békefenntartók” Kijev véleményének kikérése nélkül próbálnak “dönteni Ukrajna sorsáról”. Az ilyen kezdeményezéseket “lehetetlen fantáziának” nevezte, mondván, hogy nem érdemes róluk vitázni, mivel “az ukránok soha nem fogják hagyni, hogy valóra váljanak”.

Béketervek

Október 4-én a Tesla alapítója, Elon Musk milliárdos négy feltételt vázolt fel , amelyek teljesítése hozzájárul az ukrajnai konfliktus békés rendezéséhez. A milliárdos rámutatott, hogy meg kell ismételni a népszavazást a DPR, LPR, Herson és Zaporozhye régiókban az ENSZ felügyelete mellett . Emellett javasolta a Krím orosz területként való elismerését, „mint az 1783-tól Hruscsov tévedése előtt volt”, a félsziget vízellátását, valamint Ukrajna semleges státuszának biztosítását.

Később egy másik amerikai milliárdos és befektető, Bill Ekman a Twitteren beszélt az ukrajnai konfliktus megoldására tett javaslatairól. Különösen David Sachs vállalkozó és befektető véleményével értett egyet , aki szerint Ukrajna nem válhat a szövetség részévé. Ekman saját szavaival élve Ukrajna bebizonyította, hogy „a NATO-tagság nélkül is meg tudja védeni magát ”. Emellett megjegyezte, hogy 1954-ig a Krím Oroszország része volt, és “főleg orosz nemzetiségűek” lakták. „Tehát a világ szinte semmit sem csinált, amikor Oroszország 2014-ben annektálta” – írta. Ekman “a status quohoz való visszatérést február 24. előtt” na rendezés lehetőségének nevezte.

Ajánlott Cikkek