Hírek

Az amerikai közvélemény egyre inkább nem támogatja Biden háborús politikáját

A külföldön zajló háborúk általában a kezdetükkor érdekesek az emberek száméra, különösen akkor, ha hatékonyan, morálisan egyértelmű kifejezésekkel „értékesítik” őket az amerikai közvélemény számára. De ha nem végződnek meglehetősen gyorsan döntő győzelemmel, ésszerű áron, a közvélemény támogatása és politikai konszenzusának eróziója megindul, néha elég gyorsan. Úgy tűnik, ez történik az ukrajnai háborúval. 

Borítóképen: https://commons.wikimedia.org Former Vice President of the United States Joe Biden speaking with attendees at the Presidential Gun Sense Forum hosted by Everytown for Gun Safety and Moms Demand Action at the Iowa Events Center in Des Moines, Iowa.

Pearl Harbor óta – amely megdöbbentő hirtelenséggel tört be az amerikai köztudatba, és azonnal a jó és a rossz egyértelmű eseteként fogták fel, amelyben az amerikai nemzeti érdekek egyértelmű egzisztenciális fenyegetéssel szembesültek – nincs olyan háború, amely annyira azonnal felgyorsult, szinte zökkenőmentes közvélemény támogatása.

Márciusban még 60% körül volt azok aránya, akik támogatták az Egyesült Államok jelentős szerepvállalását Ukrajnában, május 16-i AP-NORC felmérés szerint az ügy már csak 45%-os volt.

Ugyanakkor a New York Times, amely korábban Ukrajna „győzelmének”, Oroszország szigorú „büntetésének” volt a szószólója, most úgy tűnik, hogy egyre nagyobb szkepticizmust tanúsít az Egyesült Államok háborús céljaival kapcsolatban. Sőt, a Times szerkesztősége május 19-én kijelentette, hogy Ukrajna 2014 óta Oroszország által elfoglalt összes területének visszaszerzése „nem reális cél. Oroszország túl erős marad”.

Ezzel egyidejűleg a Putyin szándékairól szóló eddigi szűkszavú és általánosan negatív tudósítások kezdenek átformálódni annak korai felfogásává, miszerint az orosz vezető stratégiája a Krím felé vezető szárazföldi hidat meghódítani, és a Fekete-tenger partvidékének teljes ellenőrzése révén az egész ukrán gazdaságban megfojtani.

A hagyományos bölcsesség ma már összeomló másik eleme az az elképzelés, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió nemzetei által bevezetett bénító szankciók hamarosan térdre kényszerítik az orosz gazdaságot.

Ezekhez a jelenségekhez kapcsolódik a háború alapmítoszának teljes valószerűtlensége – nevezetesen, hogy az Egyesült Államok szinte az egész világot összefogta a szinte teljesen elszigetelt Oroszország ellen. Valójában a világ 195 országából csak 65 vállalta, hogy csatlakozik az amerikai szankciórendszerhez – ami azt jelenti, hogy 130 elutasította, köztük Kína, India, Brazília, Mexikó, Indonézia, Ázsia nagy része, Afrika és Latin-Amerika, amelyek együtt alkotják a szankciórendszert. a világ lakosságának túlnyomó többsége.

Tekintettel arra, hogy szinte minden nyugati ország különböző mértékű gazdasági válságban van, és az Egyesült Államok kormánya az amerikaiak hatalmas politikai ellenállásával néz szembe, akik következetesen azt mondják a közvélemény-kutatóknak, hogy a legfontosabb prioritásuk a saját gazdaságuk rendbetétele és a gyorsan széthulló amerikai álom visszaszerzése. váratlan és mélyreható módon változik.

via The Hill

Ajánlott Cikkek