Hírek

Az amerikai válasz az állítólagos orosz vegyi fegyver használatra – “Ha ők igen akkor mi is megadjuk a megfelelő választ”- Biden

Biden azt mondja: “Válaszolnánk, ha vegyi fegyvereket használnak”.

Biden elnök csütörtökön kijelentette, hogy az Egyesült Államok válasza Oroszország potenciális vegyifegyver-felhasználására “természetes választ fog kiváltani”, de azt mondta, hogy a válasz típusa a “használat természetétől” függ.

A brüsszeli NATO-ülés sajtótájékoztatón, amin Biden is részt vett arról hogy megvitassák az Ukrajna támogatására és Oroszország megbüntetésére irányuló nemzetközi erőfeszítéseket az invázió miatt, felmerült, hogy Oroszország használt vegyi fegyvert. Arról kérdezték az elnököt, mi lenne Amerika válasza erre. A válasza így hangzott

“Válaszolnánk” – mondta Biden. – Válaszolnánk, ha ők használnak mi is megadjuk a megfelelő választ”

Amikor azt kérdezték, hogy Oroszország vegyi fegyvereinek alkalmazása katonai választ válthat-e ki az Egyesült Államok és a NATO szövetségesei részéről, Biden kitartott amellett, hogy lesz valamilyen válasz.

„Azt kérdezi, hogy a NATO beavatkozna e? – Majd akkor hozzuk meg ezt a döntést, de lesz rá válaszunk” – mondta Biden.

A héten Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov tagadta, hogy Oroszország használna atom vagy vegyifegyvertfegyvert,

„Ha országunk teljes létét veszély fenyegeti, ez csak az ennek a koncepciónak megfelelően használható” – jelentette ki Peszkov arra a kérdésre válaszolva, hogy az orosz kormány szerint teljesen kizárható-e Oroszország atomfegyver használata

Múlt héten Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója beszélt az Orosz Biztonsági Tanács titkárával, Nyikolaj Patrusev tábornokkal, és felszólította Oroszországot, hogy “hagyja abba” az ukrán városok támadását, miközben figyelmeztetett a “következményekre” ha Oroszország úgy dönt, hogy bármilyen vegyi vagy biológiai fegyvert bevet Ukrajna ellen.

Sullivan figyelmeztetései Oroszország lehetséges vegyi fegyverekkel kapcsolatban azután hangzottak el, hogy a Fehér Ház arra figyelmeztetett, hogy Oroszország „vegyi vagy biológiai fegyvereket használhat Ukrajnában”, vagy „hamis zászlós műveletet” indíthat el ezek felhasználásával . Ez az után történt hogy a Kreml azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy részt vesz a biológiai fegyverkutatásban   az ukrán laboratóriumokban.

Eközben a Biden-adminisztráció “mélységes aggodalmának” adott hangot Oroszország  Kínához való “összehangolódása” miatt , mivel a titkosszolgálati tisztviselők azt mondták, hogy a Kreml Pekinghez fordult gazdasági és katonai segítségért, miután február 24-én megtámadta Ukrajnát.

Az elnök a múlt héten közel két órán át biztonságos videobeszélgetést folytatott Hszi kínai elnökkel, amelyben figyelmeztetett a “következményekre”, ha Kína “anyagi támogatást nyújt” Oroszországnak az Ukrajna elleni többfrontos háborúban.

“Nem fenyegetőztem, de világossá tettem neki, hogy megbizonyosodjon arról, hogy megérti, milyen következményekkel jár, ha segít Oroszországnak” – mondta csütörtökön Biden, a Hszivel folytatott beszélgetését ismertetve. 

Biden azt mondta, hogy arra összpontosít, hogy “biztosítsa”, hogy Hszi tudja, hogy “jelentős gazdasági veszélybe sodorja magát” a Nyugattal szemben, ha Oroszország megsegítésére indul.

Biden csütörtökön azt is kijelentette, hogy Putyin “a NATO megosztottságában bízik”

“A vele folytatott korábbi, decemberi, januári beszélgetésem során egyértelmű volt számomra, hogy nem hiszi, hogy fenn tudjuk tartani ezt a kohéziót” – mondta Biden. “A NATO soha, soha nem volt egységesebb, mint ma.” 

Biden hozzátette, hogy Putyin “az Ukrajnába való belépés következményeként pontosan az ellenkezőjét kapta annak, amit akart”. 

“Ugyanazt az egységet építettük ki az Európai Unióval és a G7 vezető demokráciáival Egységesebbek vagyunk mint valaha” – mondta Biden.

Ajánlott Cikkek