Hírek

Az Angela Merkel előtti Németország, a bevándorlók és a gazdaság

A pénznyomtatás még megy, de a fedezet több mint kérdéses. Fenntarthatatlan pályára állt a nyugat-európai gazdaság – figyelmeztet Steffen Krug közgazdász, aki a múlt hétvégén Go East! címmel szervezett konferenciát német gazdasági szakemberek számára Budapesten. Az eseményről a hirado.hu portál számolt be, és egyben interjút is készített a német szakemberrel.

Borítóképen: Willkommmenskultur (forrás: flickr, szerző: Marco Verch Professional Photographer, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

Mi most nem fogjuk a teljes anyagot leközölni, csak egy részért, a teljes anyag a bevezetőben található hivatkozáson keresztül érhető el. Nézzük tehát, milyen válaszokat ad Steffen Krug a neki feltett kérdésekre.

  • Itt inkább biztonságban érzi magát? (ti.: Magyarországon – a szerk.)

Kétségtelenül. Mondok Önnek egy példát. Itt vannak a programfüzetjeim, ki akartam őket Frankfurtban osztani egy konferencián, de a német posta hat nap alatt sem tudta kikézbesíteni, Münchenben nyolc nap sem volt elég, akkor továbbirányítottam őket Budapestre, és itt pontosan időre kézbesítették őket. Ugyanezt tapasztaltam az utazásnál is, Hamburgból Münchenbe 90 percet késett a vonatom, Salzburgnál is, de Salzburgból Budapestre percre pontosan megérkeztem. A reptéren Berlinben minimum egy óra becsekkolni, itt Ferihegyen még soha nem volt több 10-15 percnél. Mindezzel csak azt akarom mondani, hogy itt látszik, hogy működik a rendszer, ami vállalkozóként nekem fontos. Magyarországon olyan keretek vannak, melyeket mi németek még Angela Merkel előtt tapasztaltunk.

  • Németországban tulajdonképpen a bevándorlás következtében most bőven lenne szabad munkaerőkapacitás, azt gondolom, olcsóbb munkaerő is. Miért nem élnek ezzel a lehetőséggel?

Ez nagy gond, bár alapvetően igaza van, több millió ember lenne bevonható a munkaerőpiacra. Csakhogy a hozzánk érkezett migránsok 50 százaléka úgymond analfabéta, és sokan nem is végeznének akármilyen munkát. Egy arab, vagy észak-afrikai férfi például nem hajlandó női főnököt elfogadni, és többnyire németül sem hajlandóak megtanulni megfelelő szinten. Nekünk pedig jól képzett munkaerőre van szükségünk, és ezek sajnos nem azok, ez látszik a növekvő munkanélküli kvótán is. Még az Ukrajnából érkezett menekültek is majd mind a Hartz 4 programban vannak, vagyis munkanélkülisegélyt kapnak, és csupán 7 százalékuk keres munkát. Ez nem fog így működni, ez előbb utóbb ránk fog borulni. A magyar munkaerő képzettsége, a teljesítmény és a bérek aránya sokkal jobb. Ezt akkor is tapasztalom, ha én hívok itt szakembereket, precízen, jól dolgoznak. Ne becsülje alá Kínát se, ott már sok helyen úgy megemelkedtek a bérek, hogy több cég kivonult, például amerikai cégek is visszavitték a gyártásukat az Egyesült Államokba. Ebben a nemzetközi versenyben Magyarországnak nagyon kedvező a pozíciója, vagyis a szakképzett jó munkaerő, illetve bérek tekintetében. De tudjuk, hogy szinte teljes a foglalkoztatottság, vagyis, aki ide akar jönni, annak magasabb béreket kell majd fizetnie, és ezt meg fogják tenni, és ebből akkor az emberek is közvetlenül profitálnak majd, hiszen olyan munkahelyet választhatnak, ahol többet keresnek, és nő a vásárló erejük, nő a jólét.

Nos, eddig az idézet, mi pedig azt mondjuk, hogy ez egy vélemény, nyilván vannak más meglátások is, de azt látni kell, hogy;

  • A német szakember lehet, hogy túloz, de látni kell; ő egy másik Németországban nőtt fel, az a Németország, ami most van, már közel sem ad olyan biztonságot, mint a korábbi. Lehet, hogy túlzóak a példái, ugyanakkor éppen a német „keretek” változása egészen döbbenetes lehet egy olyan ember számára, aki az Angela Merkel előtti érában (értsd: a Willkommenskultur előtt) nőtt fel – legalábbis szavai erre utalnak.
  • A bevándorlás – anélkül, hogy valamilyen jól átlátható elv mentén megválogatnák a bevándorlókat, mint például az Egyesült Államokban a legális bevándorlás terén! – káoszt okoz, és nem segít a gazdaságon, hanem – ahogy a szakember fogalmaz – „előbb utóbb ránk borul”.
  • A Magyarországon rendelkezésre álló körülmények kedvezők a külföldi befektetők számára, de a jobbára teljes foglalkoztatottság miatt növekvő bérek azt kényszerítik ki, hogy az egyre nagyobb hozzáadott értéket képviselő technológiákra épülő ágazatokban eszközöljenek befektetéseket. Ezt másképp úgy is mondhatjuk, hogy a kormány támogatási stratégiája ma már ott tart, hogy lassan önfenntartó lesz az a folyamat, ami az egyre nagyobb hozzáadott értékű termelést/szolgáltatást vonzza az országba.

Nem, semmilyen politikai következtetést nem kívánunk a fentiekből levonni, a magunk részéről ezt tisztán gazdasági kérdésnek tekintjük. Számunkra pedig arról szól az idézett pár sor, hogy a magyar gazdaság – egy igen ossz nemzetközi környezetben! – relatív jó helyzetben van. De ez kevés, ezt a helyzetet a magunk javára kell fordítani, ha valóban előre akarunk lépni!

Ajánlott Cikkek