Épített örökség Magyarság Tájak/korok Történelem

Az angyalföldi autóparadicsom: Nébel és Szirmai autóüzeme

Hihetetlen, hogy milyen élénk autósélet folyt a két háború között Angyalföldön! Akkoriban ezen a területen több olyan vállalkozás is működött, ami autók forgalmazásával, javításával foglalkozott, és persze alkatrészeket is árultak, valamint teljeskörű garázs-szolgáltatásokat is kínáltak.

Borítóképen: A Nébel és Szirmai autóüzeme épülete napjainkban

Vegyük sorra! Ott volt a Méray új telepe a Lehet út és a Tüzér utca sarkán, a Nébel és Szirmai autóüzemétől 120 méterre (!), de a Majláth Ház is csak 160 méterre volt, a Lehel út és a Bulcsú út sarkán, de a Méray korábbi telepe a Zápolya utcában (ma Gogol utca) sem volt távolabb! Az Unitas pedig szintén a Zápolya utcában volt, gyakorlatilag a Méray szomszédságában.

Ezekhez képest már-már óriási távolságnak tűnik a Frohner és Pásztélyi Fáy utcai telepe, hiszen 2 kilométerre volt, de innen nem volt messze a Méray motorok későbbi gyártója, a Váci út 65. szám alatt található Magyar Acélárugyár… A szomszédban pedig ott volt a Ford szervize és szalonja!

Nos, a Nébel és Szirmai autóüzeme a Lehel út és a Dévai utca sarkán volt! Akárhogy is nézzük, ez a vállalkozás is része volt ennek az „autóipari birodalomnak”. A cég egyébként kifejezetten szervizelésre szakosodott.

Hirdetés 1928-ból

Ami viszont igen meglepő, hogy az épület, amiben működtek, mind a mai napig megmaradt. Bár egyesek talán ma már furcsának találják, hogy mit keres itt egy ilyen ipari jellegű építmény, de az mégis történelmi jelentőségűnek tekinthető.

o

Felül: Légifotó 1944-ből, a jelölőnél az épület, alul: a mai térképen is látható az épület (17a)
A két utca sarkát jelző táblák

Ajánlott Cikkek