Hírek

Az Egyesült Államok attól tart, hogy Putyin nukleáris vagy vegyifegyver fenyegetésekre támaszkodik, ha Oroszország továbbra is kudarcot vallana Ukrajnában

borítókép : https://www.flickr.com DIA Holds Change of Directorship and Retirement Ceremony Anna Belle GeneralScott Berrier

A DIA igazgatója, Scott Berrier altábornagy leírta aggodalmait a globális fenyegetésekről szóló új jelentésében

Amerikai hírszerzési tisztviselők úgy vélik, Vlagyimir Putyin azzal fenyegetőzhet , hogy felszabadítja Oroszország nukleáris arzenálját , ha az ukrán védelmi erők továbbra is meghiúsítják az országuk elleni inváziót.

Scott Berrier altábornagy, az Egyesült Államok Védelmi Hírszerző Ügynökségének igazgatója faggodalmát fejezte ki a globális fenyegetésekről szóló, március 15-i új jelentésben, amelyet a Fox News csütörtökön szerzett meg.

“Mivel ez a háború és következményei lassan gyengítik az oroszok hagyományos erejét, Oroszország valószínűleg egyre inkább támaszkodni fog nukleáris elrettentő erejére, hogy jelezze a Nyugatnak, és erőt sugározzon belső és külső közönsége felé” – írta.

Megállapította, hogy Moszkva közelmúltbeli nukleáris készenléti műveletei „valószínűleg megfélemlítést céloznak”, és hogy a Kreml „taktikai, nem stratégiai nukleáris fegyverekkel” fenyegetheti az ellenfelet a konfliktustól való meghátrálásra egy olyan megállapodás révén, amely Oroszország javára döntheti el a háborút.

Berrier azt is megjegyezte, hogy Putyin valószínűleg azzal fenyeget, hogy nukleáris arzenálját harmadik felek elrettentésére használja.

Ez az álláspont jól látható abban, hogy az Egyesült Államok és a NATO vezetői megtagadták Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérését, hogy repülési tilalmat vezessenek be országa felett, ami közvetlen konfliktust eredményezne a NATO és Orroszország között.

Amerikai tisztviselők úgy vélik, Putyin szándékában áll “megdönteni az Egyesült Államok vezette szabályokon alapuló hidegháború utáni nemzetközi rendet” és visszaszerezni a volt szovjet területeket.

“Oroszország a hatalmas, túlélhető nukleáris haderőt tekinti nemzetbiztonsága alapjának, modernizált, általános célú haderejét pedig kritikus fontosságúnak tekinti bármely hagyományos katonai fenyegetés leküzdésében .– írta Berrier.

Megjegyezte, hogy Oroszország ezt a tavalyi évet azzal töltötte, hogy nyilvánosan azzal vádolja a NATO-t, hogy egyre inkább megsérti a határait, és “elfogadhatatlannak” tartja a Nyugathoz kötődő Ukrajna NATO tagságát

Putyin ukrajnai inváziója azonban három hét után elakadt, az ukrán védelmi erők nyugati elemzők szerint felülmúlják az orosz katonai hírszerzés várakozásait.

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma csütörtökön a hanyag logisztika és a rossz tervezés miatt “ingadozónak” minősítette az orosz inváziót.

“A szakadatlan ukrán ellentámadások arra kényszerítik Oroszországot, hogy nagy számú katonát helyezzen át saját utánpótlási vonalaik védelmére” – áll a minisztérium közleményében. “Ez erősen korlátozza Oroszország offenzív potenciálját.”

Ennek eredményeként az orosz erők egyre gyakrabban alkalmaznak „válogatás nélküli” támadási módszereket – nagy hatótávolságú tüzérséget és rakétákat –, amelyek városokat döntenek romba, civileket ölnek meg és infrastruktúrát károsítanak, megtorlásul Ukrajna hatékony ellenállásáért – áll a jelentésben.

A DIA megkérdőjelezte Putyin hitelességét is azon állításai kapcsán, hogy “modernizálták” az orosz hadsereget.

“Oroszország modernizációja azt a célt szolgálja, hogy Oroszország olyan hadsereget állíthasson fel, amely képes a hadviselés teljes spektrumában részt venni, hogy elrettentse vagy legyőzze a fenyegetések széles körét, de az ukrajnai kezdeti kudarcok megkérdőjelezik Putyin narratíváját” – írta Berrier.

Ugyanakkor Oroszország azt állítja, hogy nukleáris fegyvereinek több mint 85%-át frissítette, és olyan rakéták kifejlesztésén dolgozik, amelyek képesek megkerülni a nyugati védelmet .

A jelentés szerint Putyin gyakran kérkedik országa ötödik generációs vadászrepülőgépeinek fejlesztésével.

“Oroszország továbbra is fejleszti szárazföldi, légideszant erői és part menti csapatai képességeit. Korszerűsíti a fő harckocsikat (MBT), és új MBT-ket, tüzérséget és több rakétavetőt vezet be arzenáljába. Oroszország folyamatosan növelte a harckocsik számát is. zászlóalj taktikai csoportok (BTG-k) – a szárazföldi erők elsődleges manőverelemei” – írta Berrier. “2021-ben az orosz védelmi miniszter azt állította, hogy hadereje 168 BTG-t tud generálni, ami 75 százalékos növekedés a 2016-os 96 BTG-hez képest.”

Felhívta a figyelmet arra, hogy a következő évtizedben Oroszország új generációs nukleáris fegyvereket is bevethet, köztük egy új nehéz interkontinentális ballisztikus rakétát, egy “transzóceáni torpedót” és egy új interkontinentális cirkáló rakétát.

A jelentés szerint Oroszországnak pedig, amely vegyes eredményeket ért el a fegyverzet-ellenőrzési egyezmények betartása terén, valószínűleg van titkos vegyi fegyverraktára.

“Oroszország szinte biztosan fenntart biológiai és vegyi fegyvereket” – írta Berrier. „Az Egyesült Államok kormánya azt állítja, hogy Oroszország nem teljesíti a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény (CWC) szerinti kötelezettségeit, részben azért, mert idegmérget – a továbbiakban: Novicsok – használt az egykori orosz hírszerzési főigazgatóság meggyilkolásának kísérletében. Szergej Szkripal (GRU) hírszerző tisztje és lánya 2018 márciusában.”

Aztán 2020 augusztusában egy orosz ügynök ugyanilyen szerrel mérgezte meg Alekszej Navalnij, a Kreml ellenzéki vezetőjét. Túlélte, de jelenleg börtönben van.

forrás https://www.foxnews.com

Ajánlott Cikkek