Hírek

Az Egyesült Államok becsapta Oroszországot, és bocsánatot kellett volna kérnie – kínai sajtó

Az Egyesült Államok megszegte a hidegháború vége után Oroszországnak tett ígéreteit, hogy nem bővíti a NATO-t, és nem kezdett el ezért bocsánatot kérni – írja a Global Times című kínai lap.

A cikk szerzője úgy véli, hogy Washington és szövetségesei a Szovjetunió és a szocialista blokk összeomlását győzelmükként és egy új világrend kezdeteként fogták fel, amelyben uralkodni tudnak és akarnak. Francis Fukuyama amerikai politológus „a történelem végének” nevezte ezeket az eseményeket.

Az USA ezt követően megszegte a posztszovjet Oroszországnak tett ígéreteit, miszerint a NATO nem bővül.

Az újságíró szerint a NATO és az EU orosz befolyási övezeteibe való behatolási kísérletei konfliktushelyzetet idéztek elő a felek között.

„A nemzetközi kapcsolatok elméletének logikus vonása, ahogyan azt a vezető tudós John Mearsheimer is megismétli, hogy az egyik ország csapdába akarja ejteni, és ellenséges katonai szövetséggel akarja körülvenni, ami egyenes út a konfliktushoz. A Nyugat ezért nem kér bocsánatot, hisz a „történelem végének” logikája szerint ehhez joga van” – mondta a GT rovatvezetője.

A publicista megjegyezte, hogy a nyugati terjeszkedés provokálta ki az Euromaidant Kijevben, és az oroszellenes nacionalizmus hullámát váltotta ki, amely Ukrajna jövőjéért folytatott geopolitikai küzdelem kezdete lett.

Ajánlott Cikkek