Hírek

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete: Oroszország kizárása lehetetlen

Legalábbis a Biztonsági Tanácsból, ahol Oroszország – csakúgy, mint többi tag – vétójoggal rendelkezik. Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok állandó ENSZ-képviselője az MSNBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy a Biztonsági Tanácsot a második világháború után hozták létre a Hitler-ellenes koalíció tagjai, és annak Oroszország a Szovjetunió utódjaként állandó tagja.

Borítóképen: ENSZ – székház New Yorkban , kilátás a Roosevelt-szigetről (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Neptuul, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

„Oroszországnak vétójoga van az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként. Az Egyesült Államok ezen a tényen nem tud változtatni” – jegyezte meg Thomas-Greenfield.

Az ügy előzménye, hogy a bucsai mészárlást tárgyaló ENSZ BT ülésre az elnöklő Nagy-Britannia nem hívta meg Oroszországot, amit Vaszilij Nebenzja, Oroszország állandó ENSZ-képviselője példátlan lépésnek nevezett. Végül részt vett az ülésen Oroszország ENSZ-nagykövete, ahol tagadta, hogy Oroszország bármilyen atrocitást követett el a Kijev melletti Bucsában a civil lakosság ellen és hamisnak nevezte az erről szóló bizonyítékokat.

A RIA Novosztyi orosz hírportál szerint Nebnzja bizonyítékokat is bemutatott, mellyel alátámasztotta állítását, de nem részletezik, hogy pontosan mik voltak ezek.

Volodimir Zelenszkij is felszólalt a BT ülésén, és ő volt az, aki felvetette, hogy zárják ki Oroszországot, hiszen véleménye szerint Bucsában az orosz katonák követték el a szörnyű háborús bűncselekményeket.

Az ENSZ BT még nem adott ki hivatalos dokumentumot az ülésről – legalábbis nem találtuk nyomát -, de abból, hogy az Európai Unió az ENSZ BT ülés napján, éppen a bucsai mészárlásra hivatkozva újabb szankciókat rótt ki Oroszországra, arra következtetünk, hogy ha nem is született Oroszországot elmarasztaló nyilatkozat (a vétó-jog miatt?), a nyugati országok Ukrajna igazát látják az ügyben.

Erre utal az is, hogy Linda Thomas-Greenfield kezdeményezte Oroszország kizárását az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából. Bár okként nem konkrétan a bucsai mészárlást nevezte meg, hanem általánosságban Oroszország beavatkozását.

Úgy tűnik tehát, hogy az ügynek nincs vége, pedig – bármi is történt, bárki is követte el! – a világnak joga lenne ahhoz, hogy minden kétséget kizáróan állapítsák meg a felelősöket. Erre pedig egy független szervezet lenne hivatott. Persze ehhez alapos vizsgálat kell, ami a helyszínen most nem feltétlenül lehetséges…

Ajánlott Cikkek