Vélemény Vélemény-cikkeink

„Az Egyesült Államok és Európa együttműködése hegyeket mozgathat meg”

John Kerry az Európai Bizottság vezetőivel tervezett megbeszélésre érkezik. A megbeszéléseken elsősorban a klímavédelem lesz a téma – de ez leginkább csak a tálalás, valójában a biztonságpolitika lesz a lényeges. Helyesebben általánosságban Európa és az USA együttműködése, az úgynevezett transzatlanti kapcsolatok. Úgy tűnik, az USA visszatér korábbi irányvonalához, Európa vezetői pedig ezt örömmel fogadják. Kérdésünk az, hogy valóban jó az, ha Európa nem jelenik meg a nemzetközi politikában önálló entitáskén?

A klímakérdésekben leginkább az a fontos, hogy az USA visszatért a párizsi klímaegyezményhez, és így az USA és Európa közösen fog küzdeni a glasgow-i ENSZ klímacsúcs sikere érdekében. Ezek inkább csak amolyan udvariassági körök, sok jelentőségük nincs, de a következményei annál fontosabbak! Itt ugyanis valójában nincs másról szó, mint arról, hogy a zöld gazdaság kialakítása új ipari lehetőségeket jelent, melyeket máris igen sokan meglovagolnak, és – mint az általában jellemző – ebben az USA vállalatai vezető szerepet játszanak.

A lényeg tehát az, hogy a „zöldítés” jelszava alatt újabb dollár és euró milliárdokat lehet megmozgatni, melyek aztán a nagy iparvállalatok, és azok tulajdonosai kezébe vándorolnak. Sajnos a dolog ott bukik, hogy már a párizsi klímacsúcson megfogalmazott célok is csak arra elegendőek, hogy a klímakatasztrófát csak késleltessék, vagy elnyújtsák, de a folyamatokat nem képesek megállítani! Másrészt viszont nem is igazán Európa a kérdés, sokkal inkább az USA, valamint Kína és India azok az országok, ahol a legtöbbet lehet tenni a globális környezetvédelem területén!

Lássuk be; az, hogy a termelés Kínába történő kihelyezésével az USA-ban és Európában kisebb a szennyezés-kibocsátás, globálisan semmit nem old meg, sőt, a kínai termelés sokszor szennyezőbb, mint a korábbi USA, vagy Európa központú termelés… De ez a téma inkább csak gumicsont, a lényeg a biztonságpolitika lesz!

Úgy tűnik, hogy a Biden-kormányzat visszahozza azt az időszakot, ami a hidegháború idején alakult ki; az USA a világ csendőre „védőszárnyát” kiterjeszti Európára, és harcol a demokráciáért, valamint az emberi jogokért (persze cserébe mindig “kér” valamit…). Ez pedig nem jelent mást, mint, hogy Oroszország ellen és Kína ellen újra felerősödik az USA nyomásgyakorlása. De mindez mit szolgál?

Erre Biden egyik első beszédében megadta a magyarázatot, és most Heiko Maas német külügyminiszter is megerősítette:

„Soha többé nem szabad megkérdőjelezni Európa és az Egyesült Államok partnerségét, és közösen kell fellépni, amikor Oroszország, Kína vagy mások fenyegetik az európaiak és az amerikaiak jólétét, a demokráciát, az emberi jogokat és a nemzetközi jog előírásainak érvényesülését.”

Figyelem! Első a jólét, aztán jöhet a demokrácia és hasonlók. Ez azt jelenti, hogy ha esetleg marad némi kapacitás, majd azzal s foglalkoznak esetleg, de – miután az első cél ütheti a másikat! – abban is biztosak lehetünk, hogy ha egy zsarnokot kell támogatni, mert az USA és Európa érdekes azt kívánja, minden további nélkül szövetségre lép majd vele a demokrácia nagy élharcosa, az észak-atlanti szövetség!

Üdv a régi-új világban!

Ajánlott Cikkek