Hírek

Az Egyesült Államok és Lengyelország vadászgép-üzlete

Az alapvető elképzelés az, hogy a lengyelek a MiG-29-eseket adná oda Ukrajnának, de hogy védelme ne szenvedjen csorbát – sőt, javuljon a mai helyzetre való tekintettel – helyette F-16-os amerikai gépeket kap. Az ukrán pilóták a MiG-re kaptak kiképzést, a műszaki háttér is adott nagyrészt, így a Lengyelországból származó gépek gyakorlatilag azonnal bevethetők az orosz-ukrán konfliktus harcaiba.

Borítóképen: Ukrán MiG-29 és amerikai F-16-osok (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Армія Інформ, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

A szándék megvan az amerikaiak részéről, ugyanakkor látni kell, hogy nincs elegendő gépük, mivel a gyártást nem háborús helyzetre optimalizálták, így a most még el sem készült gépekre már megvannak a megállapodások a vevőkkel.

Ráadásul a most gyártásban lévő F-16-osok éppen annak a Tajvannak készülnek, melyet az Egyesült Államok szerint Kína veszélyeztet, és nem zárják ki annak a lehetőségét sem, hogy Peking lerohanja a szigetet – ami a népi Kína vezetői szerint Kína szerves része egyébként…

F-16 Fighting Falcon a MiG-29 Fulcrum ellen; Melyik vadászgép nyer egyéles harcot?

Moszkva nyilván nem örül annak, hogy a fentiekről egyeztet Varsó és Washington, ezért gondoljuk, hogy a mai, repülőtér elleni támadás már azt készíti elő, hogy ha kap is Ukrajna harci repülőket, azoknak ne legyen használható bázisuk.

A lengyelek tehát bevállalnák egy igen költséges üzlet keretében a gépcserét, ugyanakkor ma még úgy tűnik, nincs fölös kapacitás. De akár az is lehet, hogy használt gépeket kap Lengyelország egy átmeneti időre, amíg a gyártás utol nem éri az igényeket.

Ajánlott Cikkek