Hírek

Az Egyesült Államok felkérte az orosz nagykövetet, hogy ítélje el Putyin politikáját

Antonov orosz nagykövet levelet kapott az amerikai hírszerző ügynökségektől Putyin cselekedeteinek elítélésére.

Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet az Egyes csatornán azt mondta, hogy postán kapott egy levelet Vlagyimir Putyin orosz elnök politikájának elítélésére vonatkozó javaslattal – írja a RIA Novosztyi . Elmondása szerint az orosz diplomáciai képviselet magyarázatot kért az amerikai hatóságoktól ebben a kérdésben.

Nemrég kaptam egy levelet postán, amelyben arra kértek, hogy mondjak le hazámról, ítéljem el az orosz elnök tetteit. Ha ezt megteszem, felkértek, hogy vegyem fel a kapcsolatot Wendy Sherman külügyminiszter-helyettes irodájával.

Anatolij AntonovOroszország amerikai nagykövete

Hozzátette, hogy a washingtoni orosz nagykövetség kártyákat kezdett osztogatni az FBI állítólagos kapcsolataira vonatkozó információkkal , akikkel kapcsolatba léphetnek. Az orosz diplomatáknak azt is felajánlják, hogy beszéljenek hírszerző tisztekkel. Antonov emellett rámutatott, hogy az utóbbi időben az amerikai média egyre inkább felszólítja az orosz katonákat és diplomatákat, hogy árulják el hazájukat.

Moszkva és Washington jelenlegi kapcsolatai

Az orosz diplomata hangsúlyozta , hogy jelenleg példátlanul alacsony szinten áll a párbeszéd Moszkva és Washington között. Kifejtette: a bizalom elszállt az együttműködés még azokban a kérdésekben is összeomlik, amelyek kölcsönösen fontosak. Az országok többnyire csak technikai kérdésekről tárgyalnak – tette hozzá Antonov.

A nagykövet a dolgok jelenlegi állása ellenére bízik abban, hogy egy idő után a józan ész továbbra is győzni fog, ami lehetővé teszi Oroszország és az Egyesült Államok számára, hogy ismét közösen oldják meg a kulcsfontosságú globális problémákat, és szembeszálljanak a világbiztonság kihívásaival. Emellett felszólította Washingtont, hogy hagyja abba Moszkva külpolitikájának becsmérlését.

Antonov ugyanakkor megjegyezte , hogy megfigyelései szerint jelenleg nincs előfeltétele az Egyesült Államokban működő orosz nagykövetségek bezárásának. Szerinte nincs olyan érzés, hogy az amerikaiak az orosz diplomáciai képviseletek esetleges bezárásáról beszélnének.

A nagykövet arról is beszélt , hogy a honfitársakat mielőbb ki kell szabadítani az amerikai börtönökből, ezt kiemelt feladatnak nevezte az orosz diplomaták számára. Biztosította, hogy továbbra is gondoskodni fog arról, hogy egyetlen orosz állampolgár se legyen az amerikai börtönökben.

A diplomata emellett elmondta , hogy Oroszország és az Egyesült Államok között nem volt nem hivatalos kapcsolat. Elmondása szerint ha igen, akkor nem tud róla semmit.

Ha az amerikaiak úgy döntenek, hogy nagy hatótávolságú rakétákat szállítanak, akkor nincs kétségem afelől, hogy az orosz fél megfelelő lépéseket tesz, hogy megvédje területünket egy esetleges támadástól.

Anatolij AntonovOroszország amerikai nagykövete

Ajánlott Cikkek