Hírek

Az Egyesült Államok kételkedik az orosz fél szándékainak komolyságát illetően

Ki gondolta volna??? Azt hittük, hogy Washingtonban majd megörülnek annak, hogy Európa keleti felén némi kis esély mutatkozik a békére… Ja, nem! És tényleg nem, hiszen Antony Blinken azonnal, csípőből reagált a pozitív hangvételű orosz megnyilvánulásokra, amit a béketárgyalások mai fordulója után adtak közre.

Borítóképen: Antony Blinken amerikai külügyminiszter az Európai Bizottságban Brüsszelben, 2021. március 25-én (forrás: youtube via commons.wikimedia.org, szerző: Az Európai Bizottság, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

A híradások szerint mindkét fél engedhetett valamelyest. A megállapodás még odébb van, nem kétséges, de ha van némi előrelépés, az mindenképpen pozitív dologként kell értékelni. Hacsak… Nem ellentétes érdekek vezérelnek valakit!

Korábban az orosz tárgyalófél többször felhozta, hogy nem hisz Ukrajna komolyságában a tárgyalásokat illetően, hát most – amikor éppen az orosz fél nyilatkozott az eddigieknél jóval optimistábban – az Egyesült Államok elővette ugyanezt a fegyvert, és kétségbe vonja az oroszok szándékainak komolyságát…

Ne felejtsük el, hogy az USA képviselői nem ülnek ott a tárgyalásokon (hacsak az ukránokat nem tekintjük az ő embereiknek… döntse el mindenki, hogy gondolja!), és valójában jogi értelemben nincs is semmi közük az egész konfliktushoz, hacsak az nem, hogy Ukrajnának ők szállítják a fegyverek döntő többségét.

Antony Blinken az amerikai külügyi tárca vezetője közölte, hogy nem látja a „valódi komolyság” jelét az oroszokon. Hozzátette továbbá, hogy különbség van aközött, amit Oroszország állít, és amit tesz. Az Egyesült Államokat pedig elmondása alapján az utóbbi szempont jobban foglalkoztatja.

Érthető álláspont ez, csak az a tiszteletteljes kérdésünk lenne az Egyesült Államok külügyminiszteréhez, hogy mi a fészkes fene köze van ennek ehhez az Egyesült Államoknak?

Ajánlott Cikkek