Hírek

Az Egyesült Államok Kongresszusa jóváhagyta a Lend-Lease keretében Ukrajnának történő fegyverszállításról szóló törvényjavaslatot – Milliárdok mennek Ukrajnába

Az Egyesült Államok Kongresszusának Képviselőháza elfogadta az Ukrajnának Lend-Lease keretében történő fegyverszállításról szóló törvényjavaslatot a Kijevnek nyújtott katonai segítségnyújtás egyszerűsítése érdekében . A döntést az alsóház honlapján bonyolították le.

Mi is az a Lend Lease törvény :

kölcsönbérleti törvény (angolul Lend-Lease Act, teljes hivatalos nevén An Act to Promote the Defense of the United States azaz „Törvény az Egyesült Államok védelmének elősegítésére”) az Egyesült Államokban 1941. március 11-én hozott jogszabály, amely lehetővé tette az USA számára fegyverek, hadianyagok és más termékek szállítását szövetségeseinek, azonnali, vagy akár bármilyen ellentételezés nélkül, elsősorban Nagy-Britanniának, valamint a Szabad Francia Erőknek, a Kínai Köztársaságnak, majd később a Szovjetuniónak. Ezzel az USA végképp feladta korábbi izolacionista, az 1935-ös és 1937-es semlegességi törvényekben rögzített álláspontját, és nagyszabású nyílt támogatást nyújtott a tengelyhatalmakkal szemben álló országoknak. A törvény 1945 szeptemberéig maradt hatályban.

A törvény és az annak alapján meginduló hatalmas volumenű szállítások nagyban támogatták a szövetségesek háborús erőfeszítéseit. Elsőnek az Egyesült Államok az ekkor a hitleri Németországgal egyedül szemben álló, élet-halál harcot vívó Nagy-Britanniát segítette meg. Németországnak a Szovjetunió elleni támadása után a nyugati szövetségesek Németország ottani gyors győzelmét valószínűsítették, de igyekeztek ezt minden eszközzel hátráltatni saját jó felfogott érdekükben, ezért a Szovjetunió számára is jelentős támogatást nyújtottak. A szovjet hadsereg sikerei csak tovább igazolták a támogatás értelmét, hiszen ezzel végső soron saját katonáik véráldozatával is takarékoskodtak.A hidegháború idején a két fél történészei messze eltérően értékelték e segítség nagyságát: szovjet részről kicsinyítették a jelentőségét, nyugati részről pedig eltúlozták.

A kezdeményezést 417 képviselő támogatta, további tízen ellenezték A törvényjavaslatot Joe Biden amerikai elnök aláírta

A törvényjavaslat szerint Biden kibővített jogkört kap arra, hogy megállapodásokat kössön az ukrán hatóságokkal a fegyverszállításról “Ukrajna lakosságának védelme érdekében”. A dokumentum felgyorsítja a fegyverek szállítását. A kiterjesztett jogkörök akkor járnak le, ha a konfliktus megszűnik (a Krím 2014-es annektálása után Moszkva és Kijev viszonyának válságáról beszélünk ), illetve akkor is, ha 2022 márciusára csökkentik az orosz csapatok számát az ukrán határ közelében.

Ajánlott Cikkek