Hírek

„Az Egyesült Államok polgárai csatlakoznak az Ukrajnáért vívott harchoz”

A Belbiztonsági Minisztérium aggódik amiatt, hogy a fehér felsőbbrendűek harctéri tapasztalatokkal térnek vissza az Egyesült Államokba. A kritikusok szerint ez megerősíti Oroszország propagandáját. A POLITICO által áttekintett hírszerzési közlemény szerint a belbiztonsági kérdések miatt aggódó amerikai tisztviselők a repülőtereken hallgattak ki amerikaiakat, akik Ukrajnába utaztak, hogy harcoljanak Oroszországgal.

Borítóképen: Amerikai Vám- és Határvédelem – Dublini Előzetes Hivatal, Dublini Repülőtér, Írország – 2014. augusztus (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: WestportWiki, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

A dokumentumból kiderül, hogy az amerikai kormány információkat gyűjt az Ukrajnába utazó amerikaiakról, és érdeklődik tevékenységük iránt, miután visszatértek.

A kritikusok szerint azonban az „erőszakos szélsőséges-fehér szupremácistákra*” való összpontosítás a Kreml egyik legfontosabb propagandapontját erősíti: Ukrajna támogatása a neonácik támogatását is jelenti.

Az „Egyesült Államok polgárai csatlakoznak az Ukrajnáért harchoz” című dokumentum a CBP (Egyesül Államok Vám- és Határvédelem) hírszerzési közleménye. 2022. március 7-én kelt – nagyjából két héttel azután, hogy Oroszország megkezdte teljes körű invázióját.

„Az egyesült államokbeli állampolgárok, köztük néhány korábban az Egyesült Államokban szolgálatot teljesítő, továbbra is megkísérlik elhagyni az Egyesült Államokat azzal a szándékkal, hogy az Ukrajna Nemzetközi Területvédelmi Légiójával együtt harcoljanak az oroszok elleni fegyveres konfliktusban” dokumentum szerint Ukrajnáért harcoló külföldiek egy csoportjára utal.

„Az ukrán nacionalista csoportok, köztük az Azo[v] Mozgalom, aktívan toboroznak faji vagy etnikai indíttatású erőszakos szélsőséges-fehér szupremácistákat (RMVE-WS), hogy csatlakozzanak különféle neonáci önkéntes zászlóaljakhoz az Oroszország elleni háborúban” – áll a jelentésben.

A megkérdezettek közül korábban többen csatlakoztak, vagy megpróbáltak csatlakozni szélsőséges mozgalmakhoz szerte a világon, miután az amerikai hadseregből leszereltek. Ukrajnában harcoltak, illetve kiképzéseket tartottak ukrán katonáknak, akik amerikai fegyverekkel harcoltak/harcolnak.

A lényeg azonban az, hogy ezek az emberek a fehér felsőbbrendűség hívei, így pedig ők maguk, illetve a vizsgálati anyag, annak célja és a feltett kérdések arra utalnak, hogy az amerikai hatóságok pontos tudatában vannak, hogy ukrán oldalon náci elemek (is) harcolnak!

*A fehér szupremácizmus ideológiai rasszista, azon emberek fölényének gondolatán alapul, akiknek bőrét mások vagy ők maguk fehérnek tartják más emberekkel szemben.

Ajánlott Cikkek