Hírek

Az Egyesült Államok rendíthetetlenül támogatja…

A Donyec-medencei fegyveres konfliktus rendezéséről és a januárban várható orosz-amerikai diplomáciai tárgyalásokról folytatott eszmecserét Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Antony Blinken amerikai külügyminiszter telefonon. Lefordítjuk: az ukrán elnöknek elmondták merre van az egyenes! Mielőtt még a csepűrágó – szokása szerint… – valami ökörséget mond.

Persze az ukránnak nem tűnik fel, hogy úgy tárgyalnak róluk, hogy ők maguk csak a partvonalról szemlélhetik az eseményeket, és ő rendre csak a külügyminiszterrel tárgyalhat, Biden nem igazán szeretne vele tárgyalni, Putyin pedig azt mondja, hogy nincs beszélnivalója Zelenszkijjel, hiszen neki elsősorban a Donbász vezetőivel van dolga, ha már tárgyalásokról van szó.

Ehhez képest Washington közölte: tartja magát ahhoz az elvhez, amely szerint szövetségeseiről és partnereiről azok bevonása nélkül semmiben nem egyezik meg másokkal, és ez vonatkozik Ukrajnára, mint az Egyesült Államok stratégiai partnerére is.

Ki bízna meg abban a partnerben, aki azt mondja, hűséges, de látványosan csalja párját? Csakis az a fajta balek, aki úgy viselkedik, mint Ukrajna; annyira szerelmes választottjába, hogy nem látja a nyilvánvalót…

Putyin jogilag rögzített garanciákat követelt, amelyek kizárják a NATO további bővítését keleti irányba és fegyverek telepítését Ukrajnába, mert mindez szerinte veszélyezteti Oroszország biztonságát. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és az észak-atlanti szövetség több tagállamának vezetői visszautasították Moszkva ezirányú követelését.

Ez is egy szép baleset, ugyanis Stoltenberg úr majd pontosan azt fogja végrehajtani, amit Washingtonból mondanak neki, nem pedig azt, amit ő csak úgy kigondol a kis fejével! Kíváncsian várjuk tehát az újabb Putyin-Biden tárgyalást, amiről persze semmitmondó nyilatkozatok születnek, de nem az a lényeg, hogy mit tálalnak fel a kamuétteremben, annak nyilván semmi köze nincs ahhoz, hogy a valóság konyhájában mit sütöttek, főztek!

Addig pedig a történet mellékszereplői – úgy, mint ukránok, meg a NATO-főtitkár – mondhatnak marhaságokat, csak nem érdemes ezekre egy másodpercet sem elfecsérelni. Szereplési kényszer, nem egyéb…

Ajánlott Cikkek