Hírek

Az Egyesült Államok további 120 oroszországi és fehérorosz szervezet ellen vezet be szankciókat

Washington azt állítja, hogy ezek a szervezetek az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekei ellen cselekedtek.

Az Egyesült Államok exportszankciókat szab ki 120 oroszországi és fehéroroszországi entitás ellen, amelyek a védelmi, repülési és tengeri ágazathoz kapcsolódnak. Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma pénteken közzétette az erre vonatkozó közleményt a Szövetségi Nyilvántartásban – az amerikai kormány hivatalos dokumentumainak gyűjteményében.

Azt állítja a közlemény, hogy minden feketelistán szereplő entitás “ellentétesen járt el az Egyesült Államok nemzetbiztonsági vagy külpolitikájának érdekeivel”. A minisztérium szerint a szankciós listán olyan szervezetek szerepelnek, amelyek “a tiltott termékek listáján szereplő termékek megszerzésére és megszerzésére irányuló kísérletekre, az Orosz Föderáció fegyveres erőinek támogatására” és “Oroszország modernizálására irányuló erőfeszítéseinek támogatására szolgálnak”. fegyveres erők.”

Amint azt a Fehér Ház korábban közölte, a listára kerülés azt jelenti, hogy “ezek a szervezetek többé nem juthatnak amerikai csúcstechnológiához engedély nélkül”, amit a legtöbb esetben megtagadnak. Így a Kereskedelmi Minisztérium szankciói a közlemény szerint az, hogy “kiegészítő követelményeket vezetnek be az engedélyezéshez, és korlátozzák a hozzáférést a legtöbb engedélykivételhez az export, re-export és az országon belüli transzfer esetében”. Az engedélykérelmek elbírálásakor a dokumentum kimondja, hogy a szankciórendszernek megfelelően “az elutasítás vélelme” érvényesül, vagyis nagy valószínűséggel az ilyen kérelmeket elutasítják.

A 96 orosz vállalatot tartalmazó listán többek között szerepel a PO Sevmash (az Egyesült Hajóépítő Társaság része), az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumának 46. Központi Kutatóintézete, a Nagyenergiájú Fizikai Intézet, az Alikhanov Elméleti Intézet. és Kísérleti fizika, a Pella hajóépítő üzem, a Tactical Missiles Corporation 35 vállalata, az N. E. Zsukovszkij professzorról elnevezett Központi Aerohidrodinamikai Intézet.

Fehérorosz szervezetek

A Kereskedelmi Minisztérium exportszankciókat szabott ki 24 fehérorosz jogi személy ellen, köztük a Belorusszia Belügyminisztérium belső csapatai, az Állambiztonsági Bizottság (KGB) és a KGB Alfa különleges egysége ellen. A feketelistán szerepelt többek között a Fehéroroszországi Állami Katonai-Ipari Bizottság, a Minszki Kerekes Traktorgyár (MZKT), valamint a Gomeli Regionális Végrehajtó Bizottság Belügyi Osztálya.

A közlemény hangsúlyozta, hogy a szankciókat “válaszul arra a tényre, hogy Fehéroroszország jelentősen hozzájárult és támogatta az oroszok Ukrajna elleni invázióját, valamint [támogatta] az orosz fegyveres erőket”.

A dokumentum szerint a jogi személyek „a tiltott [exportra] listán szereplő termékek beszerzése és megszerzésére irányuló kísérletek miatt kerültek fel a szankciós listára, a fehérorosz fegyveres erők támogatása érdekében”. Hangsúlyozzák, hogy most a kiviteli engedély iránti kérelmek mérlegelésekor a listán szereplő személyekre az “elutasítás vélelme” vonatkozik.

(Szerk megjegyzés ) A listán kutatóintézetek tudományos munkát végző szervezetek is vannak. Szerintünk ezeknek a tudományos munkát kutatásokat végző szervezetekkel szembeni szankciók bizonyos esetekben emberiség ellen elkövetett bűnök, mert néhány a listán szerepelő cégnél gyógyszereket és az emberiség egészségesebb életetét szem előt tartó kutatásokat folytatnak. Ezeknek a szankcióknak a valós célja, hogy ezeket a cégeket ellehetetlenítve kutatásaikat átvegyék eredményeiket más amerikai intézeteknek adják át, mivel ezeknél az intézményeknél tovább már nem tudnak dolgozni. Végső esetben pedig a jól bevált “agyelszívási” technikával a tudást is kisajátíthatják. A szerkesztői vélemény nem biztos hogy a valóság hanem mint neve is mutatja vélemény.

Ajánlott Cikkek