Hírek

Az Egyesült Államok újraindítja az ellenőrzéseket Ukrajnában, hogy a nyugati fegyverek ne kerüljenek rossz kezekbe

Az Egyesült Államok újraindította az ellenőrzéseket Ukrajnában, hogy segítse Kijevet a nyugati fegyverek szállításának és mozgásának nyomon követésében. Erről egy magas rangú tisztségviselőre hivatkozva számol be a Reuters és az Associated Press.

Borítóképen: Az ausztrál hadsereg katonái rakétát lőnek ki egy tűzerő-bemutató során 2011-ben. (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Mark Stroud, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

A forrásrámutatott, hogy nagy mennyiségű fegyver Ukrajnának történő átadása azzal a kockázattal jár, hogy a fegyverek „rossz kezekbe kerülhetnek”.

A tisztviselő pontosította, hogy az ellenőrzéseket biztonságos távolságban végzik a harcok helyszínétől. Elmondása szerint több ilyen ellenőrzés is volt. Az ukrán tisztviselők támogatják őket, és „átláthatóan demonstrálják” a fegyverhasználatot.

Korábban a finn rendőrség arról számolt be, hogy az Ukrajnából csempészett fegyverek már az EU országaiba is eljutottak. Az ukrán belügyminisztérium hamisnak nevezte ezeket az információkat.

Mindeközben Mihail Podoljak, az elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója arra kéri Németországot, hogy gyorsítsa fel a tankok szállítását, megígérve, hogy Ukrajna „bármilyen árat kész megfizetni Európa biztonságáért”.

forrás: Strana.ua

Ajánlott Cikkek