Hírek

Az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetsége „a személyzet evakuálását kéri” a háborús félelmek közepette

A CNN jelentése szerint az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetsége az összes nem létfontosságú személyzet evakuálását kérte, mert egyik napról a másikra egyre nagyobb a félelem a közelgő orosz inváziótól és a Joe Biden elnök által ígért fegyverszállítások okán.

Borítóképen: a (még?) békés Maidan 2009-ben (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: fot. Slawek Ilski)

Az amerikai evakuáció valószínűleg „már a jövő héten” elkezdődik – közölte egy amerikai televízió egy, az ukrán kormányhoz közel álló forrásra hivatkozva. Ez azt jelzi, hogy a nagykövetség fókuszában „segíteni Ukrajnát megerősíteni védelmét a növekvő orosz agresszióval szemben”.

A kijevi nagykövetség a Twitteren azt is közölte, hogy megérkezett Ukrajnába az első adag új amerikai segítség, amely „200 000 font halálos segélyként” jellemezhető fegyvert tartalmaz, beleértve Ukrajna frontvonalának védőinek lőszert is.

Mindez azután történt, hogy Biden szerdai Fehér Házi beszédében elondta, miszerint most arra számít, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „behatol” és megtámadja Ukrajnát, ami azt jelenti, hogy egy generáció után a nagy háború visszatér a kontinentális Európába.

„Azt hiszem, hogy behatol” – válaszolta Biden arra a kérdésre, hogy közeleg-e az invázió. – „Valamit tenniük kell.”

https://twitter.com/USEmbassyKyiv/status/1484709946700750857

Szombaton arról is jöttek hírek, hogy Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország politikai tanácsadói január 25-én Párizsban a normandiai formátum keretein belül tárgyalásokat folytatnak Kelet-Ukrajnáról. A Reuters egy Putyin-kormányzati forrásnak tulajdonította a hírt.

Más források szerint 26-án lesz a találkozó, de az minden esetre tény, hogy megy a diplomáciai nagyüzem, hiszen a Blinken-Lavrov találkozó után a normandiai formátum tagjaként, majd Nagy-Britannia védelmi miniszterével lesznek egyeztetések Moszkvában.

Úgy tűnik tehát, hogy nagy a feszültség, de az is igaz, hogy a diplomácia is dolgozik. Azt persze nem tudjuk, hogy valójában mik a szándékok, mert arról természetesen ellentmondó hírek látnak napvilágot, jellemzően az ellenoldalt illető vádak formájában.

Ajánlott Cikkek